26.7 C
Tuzla
23.07.2024.

300 domaćinstava iz Tuzle dobilo kompostere i počinje sa kompostiranjem

Velike količine zelenog organskog otpada, naročito u proljeće i jesen nakon košenja, orezivanja i čišćenja dvorišta i bašti, završavaju na deponiji ili je građani pale, iako je to kažnjivo.

Zbog toga je,u okviru SUBREC projekta,u Tuzli od 16. do 26.06.2020.godine organizirana edukacija i podjela 300 kompostera za kućno kompostiranje organskog otpada zainteresiranim građanima koji suse prijavili na poziv zaučešće na projektu, objavljenom početkom maja 2020.

U cilju dodatne motivacije građana da krenu sa kompostiranjem, za domaćinstva su, uz kompostere, nabavljeni i propratni paketi u kojima se nalazio materijal za rad tokom kompostiranja (baštenske rukavice, mala motika za miješanje mase u komposteru i ubrzivač za kompostiranje).

Pored direktne edukacije na info skupovima i pojedinačnim razgovorima, domaćinstva su dobila i Vodič za kompostiranje u kojem se nalaze detaljna uputstva o kompostiranju organskog otpada.

Kompostiranje organskog otpada je veoma jednostavan i koristan proces dobivanja kvalitetne zemlje koja se može koristitiu cvijetnjacima i vrtovima, i zato se pozivaju svi građani koji imaju dvorište ili baštu da krenu sa kompostiranjem organskog otpada. Sva usputstva mogu naći u Vodiču za kompostiranje, koji se besplatno može preuzeti na linku http://ekologija.ba/wp-content/uploads/2020/06/Fin_Brošura-o-kompostiranju-23.3.2020.pdf

Za sve dodatne informacije projektni tim građanima rado stoji na raspolaganju. Više informacija na www.ekologija.ba

Uvođenje kompostiranja, kao upravljanja organskim otpadom u domaćinstvima, je dio aktivnosti prekograničnog projekta “Predgrađa recikliraju – Uspostavljanje sistema upravljanja otpadom u prigradskim naseljima Užica i Tuzle” (SUBREC), kojeg kofinansira Evropska unija kroz Program prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014 – 2020, u okviru instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II). Tijelo za ugovaranje ovog projekta je Ministarstvo finansija Republike Srbije, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU). Projekat realiziraju četiri partnerske organizacije: JKP “Duboko” Užice, JKP “Komunalac” Tuzla, JKP “Bioktoš” Užice i “Centar za ekologiju i energiju” Tuzla.

Vezane vijesti

TUZLA