25 C
Tuzla
23.05.2022.

Košarac i Kumbaro o regionalnom povezivanju i unapređenju turističke saradnje BiH i Albanije

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac sastao se s ministricom turizma i ekologije Albanije Mirelom Kumbaro na marginama ministarske konferencije zapadnog Balkana „Uklanjanje prepreka za održivi razvoj turizma“ u Tirani.

Na sastanku je razgovarano o značaju regionalnog tržišta i potrebi povezivanja u sektoru turizma.

Ministar Košarac informirao je sagovornicu o turističkim potencijalima Republike Srpske i Federacije BiH, pri čemu je posebno naglasio da nadležne entitetske institucije provode adekvatne politike razvoja turizma.

– Naše opredjeljenje je da otvaramo nova tržišta i omogućimo bolji protok domaćih turista prema zemljama regije. Albanija je zemlja s velikim turističkim potencijalima, zbog čega je potrebno predanije raditi na turističkom povezivanju kako bismo postigli veće efekte na obostranu korist – poručio je ministar Košarac.

Po njegovim riječima, zemlje zapadnog Balkana imaju najviše turističkog potencijala u zajedničkom regionalnom tržištu.

– To je, između ostalog, razlog zbog kojeg smatram da BiH treba da pristupi ‘Otvorenom Balkanu’, kako bismo kroz regionalno udruživanje i razvoj takozvanog balkanskog patriotizma doprinijeli unapređenju turističkih kapaciteta i ponude. Ova regionalna inicijativa daje mogućnost adaptacije privrednicima i turističkim radnicima, kako bismo zajednički u konačnici mogli biti dio turističke ponude Evrope i svijeta – naveo je Košarac.

Izrazio je žaljenje zbog činjenice da se dio političke strukture iz Federacije BiH protivi pridruživanju BiH inicijativi “Otvoreni Balkan”.

– Republika Srpska u potpunosti podržava pozitivne regionalne tokove i zagovaramo pristupanje ‘Otvorenom Balkanu’. Nažalost, Federacija BiH zbog političkih predrasuda nema razumijevanja za značaj ove inicijative – dodao je Košarac.

Naglasio je da su benefiti regionalne inicijative bili vidljivi, između ostalog, u nedavnoj situaciji nestašice merkantilne pšenice, merkantilnog kukuruza i pšenične krupice, kada je Srbija odobrila izvoz ovih proizvoda prvenstveno Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, kao zemljama članicama “Otvorenog Balkana” – saopćeno je iz Ministarstva vanjske tgrgovine i ekonomskih odnosa BiH.

 

POSLJEDNJE DODANO