1.7 C
Tuzla
23.04.2024.

500 domaćinstava Lipnice bit će priključeno na gradski vodovod

Domaćinstva u naselju Lipnica bit će priključena na gradski vodovod u naredna dva mjeseca. Tri pumpne stanice već su izgrađene u naseljima Čane, Matići i Lipnica.

”Kada riješimo ovaj problem krajem augusta, početkom septembra u Lipnici, ostat će maksimalno 2,5% stanovništva koje nije na gradskoj vodovodnoj mreži. Malo je evropskih zemalja koje imaju tako visok procenat,” rekao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle. Realizacija ovog projekta počela je prije tri godine, a njegova vrijednost je 726 hiljada maraka. Nakon implementacije projekta stanovnici Lipnice moći će uživati blagodati javnog vodosnabdijevanja, ističu iz Službe za komunalne poslove i izgradnju mjesnih zajednica Grada Tuzla.

”Dio radova je  izveden u toku 2017. i 2018. godine u vrijednosti od 200 hiljada KM, a u toku je realizacija ugovora sa JKP Vodovod i kanalizacija Tuzla u iznosu od 526 hiljada KM. U okviru radova završene su aktivnosti na polaganju vodovodne mreže u dužini od 15km sekundarne i primarne mreže, a u toku su aktivnosti na montaži opreme na pumpnim stanicama,” – kazao je Nedžad Delić, šef Odjeljenja za izgradnju u Službi za komunalne poslove i izgradnju MZ Grada Tuzla.

Najavljena nova ulaganja 

A kada se izvrši montaža opreme na pumpnim stanicama slijedi priključenje individualnih stambenih objekata na vodovodnu mrežu. Tako će oko 500 domaćinstava biti priključeno na sistem vodosnabdijevanja.

”Pored novih korisnika i dio starih korisnika koji su imali ograničeno vodosnabdijevanje u zavisnosti od vremenskih intervala u kojem dijelu dana kakav je pritisak, na gornjim spratovima su imali dosta slabiji, imaju sada mogućnost da budu priključeni. Sigurno da ćemo od ove tačke nastojati da preko vrha Breški siđemo do Doknja i od Doknja dođemo ovdje, ali u kontitnuitetu izradom projektnih zadataka,” poručio je Aid Berbić, direktor JKP Vodovod i kanalizacija Tuzla.

Nova investiciona ulaganja očekuju se i u narednom periodu, poručuju iz JKP Vodovod i kanalizacija Tuzla, a njihov cilj je omogućiti i ostalim prigradskim naseljima priključenje na gradski vodovod.

Vezane vijesti

TUZLA