12.8 C
Tuzla
26.05.2024.

56 posto građana BiH kupuje preko interneta

Oko 56 posto korisnika platnih kartica u Bosni i Hercegovini nabavlja robu i usluge putem interneta. Od toga, 29 posto potrošača obavlja online kupovinu par puta mjesečno, više od polovine to čini par puta godišnje, dok pet posto kupuje preko interneta nekoliko puta sedmično, pokazuje regionalno istraživanje koje je nedavno sprovela kompanija Visa u okviru kampanje „U korak sa digitalnom budućnošću.“

Kao glavne razloge za online trgovinu kupci ističu uštedu vremena, sigurnost, brzinu, uštedu novca i praktičnost, veliki izbor, zatim činjenicu da za kratko vrijeme mogu da pronađu i uporede razne ponude.

Skoro dvije trećine navelo je da bi ih besplatna isporuka podstakla da u budućnosti više kupuju preko interneta, a kao prednosti potrošači ističu i niže cijene (54 posto) i popuste (45 posto).

Neki proizvodi su dostupni samo putem interneta, dok u isto vrijeme online nabavka omogućava veći izbor proizvoda i usluga. Povoljnost su i domaći ili strani sajtovi koji povezuju potrošače i prodavce, kao i ugodnost kupovine iz sopstvenog doma ili druge lokacije po izboru, piše Biznis info.

Vezane vijesti

TUZLA