25 C
Tuzla
30.04.2024.

U GIKIL-u nije bilo smanjenja plaća niti otpuštanja radnika

Da se isplati ulagati u Bosni i Hercegovini, dokaz je Global Ispat koksna industrija Lukavac. Jedna je to od najvećih kompanija u našoj zemlji. I tokom pandemije zadržali su sve radnike, pa čak zapošljavaju i mlade kadrove.

Muamer Žigić, inžinjer elektrotehnike, jedan je od trideset novih uposlenika GIKIL-a koji su u vrijeme pandemije koronavirusa uspjeli doći do zaposlenja. Pred njim je svojevrsni izazov s kojim se zasad uspješno nosi.

“Velika mi je čast i zadovoljstvo raditi u firmi poput GIKIL-a, koju smatram veoma važnom za privredu TK-a, kao i za privredu Bosne i Hercegovine”, navodi Muamer.

A izazovi su i pred novim menadžmentom koji je imenovan u februaru ove godine. I dalje je u toku borba s povratkom na tržište zbog posljedica koje je ostavila pandemija, kao i saniranjem posljedica lošeg poslovanja koje je ostavila prethodna uprava ovog industrijskog giganta.

“Cilj koji smo prije svega postavili sebi je da kapital stvaraju ljudi i u tom smislu smo se i ponašali”, ističe Almin Suljić, izvršni direktor za proizvodnju u GIKIL-u.

Novi menadžment GIKIL-a radi i na projektima dobijanja određenih dozvola za rad i poslovanje.

“Uspjeli smo da se organizujemo da napravimo jedan kvalitetan zahtjev za novu okolinsku dozvolu koji je uredno predat 1. septembra ove godine”, kaže Suljić.

I dok procedure dobijanja dozvola traju, borba za stoprocentni povratak na tržište ovoj kompaniji tek predstoji.

“Ne vidimo sad taj tržišni oporavak koji svi priželjkuju. Naše informacije govore da će to još uvijek da potraje do kraja godine”, navodi Osman Abadžić, izvršni direktor za ekonomsko-finansijske poslove u GIKIL-u.

Zvaničan stav nove Uprave GIKIL-a je da će u narednom periodu više ulagati u očuvanje životne sredine i projekte putem kojih će u okviru ove industrijske zone zagađenje biti smanjeno na najmanju mjeru.

 

Vezane vijesti

TUZLA