12.8 C
Tuzla
30.04.2024.

Edukativno predavanje za učenike u Tuzli: Jesu li sigurni na internetu?

Kampanja ”Sigurni na mreži” koju Uprava policije MUP-a Tuzlanskog kantona provodi u saradnji sa našom medijskom kućom i Kantonalnom privrednom komorom, počela je u ovom mjesecu. U okviru nje, provode se i edukativna predavanja za učenike škola u Tuzlanskom kantonu, a danas je to bilo u Mješovitoj srednjoj školi Tuzla. Cilj kampanje je krivično-pravna zaštita djece i maloljetnika, a kroz predavanja ih nadležni iz MUP-a upoznavaju sa pravilnim načinom korištenja interneta i mogućim zloupotrebama.

”Edukovali smo ih i onom najvažnijem na koji način da se zaštite, kome da se obrate za pomoć i kako da to prijave policiji. Osnovni cilj policijskih službenika jeste da afirmišemo djecu i maloljetnike da poduzmu jednostavne korake u cilju svoje zaštite, ali i da ih afirmišemo da ukoliko su žrtve krivičnih djela počinjenih putem informaciono-komunikacijskih tehnologija isto prijave nadležnim policijskim stanicama”-rekla je Amra Kapidžić, glasnogovornica Uprave policije MUP-a TK

Krivično-pravna zaštita djece i maloljetnika je jedan od prioriteta Uprave policije, stoga ovakva predavanja nisu rijetkost. Internet u sebi, pored prednosti, krije i opasnosti, pa se mladima treba ukazivati na to.

”Mislim da nisu svjesni svih opasnosti koje vrebaju sa interneta. Od izuzetne je važnosti da što veći broj učenika sluša ova predavanja, da shvate na koji način se mogu adekvatno zaštititi”- dodala je Kapidžić.

Prevencija je najbolja aktivnost i po pitanju nastanka nasilja u digitalnom okruženju, smatraju u Odgojnom centru TK, čiji predstavnici godinama rade sa službenicima Uprave policije na zaštiti djece i maloljetnika.

”Fokus nam je na prevenciji nastanka bilo kojih oblika ponašanja koji bi mogli da dovedu do činjenja krivičnih djela, odnosno do onih oblika ponašanja koji nisu društveno prihvatljivi”-naglasio je Emir Huskić, viši stručni saradnik u Odgojnom centru TK

Mješovita srednja škola Tuzla sarađuje konstantno sa Upravom policije i provode zajednički aktivnosti kao prventivne mjere, kako učenici ne bi bili žrtve nekog krivičnog djela. O tome govore i kroz časove odjeljenske zajednice.

”Ono što je akcenat u posljednje vrijeme je to cyber nasilje odnosno digitalno nasilje i mislim da uvijek škola može učiniti više, ali i porodica mora dati značajan doprinos”- zaključio je Alis Begić, direktor Mješovite srednje škole Tuzla.

Prema istraživanjima, skoro jedna trećina korisnika interneta u svijetu su djeca i mlađi od 18 godina. Svako peto dijete koje koristi internet doživjelo je različite vrste zloupotrebe i neprijatnosti koristeći društvene mreže. Ako znate da neko vrši nasilje nad djetetom u digitalnom okruženju prijavite to policiji na 122.

Vezane vijesti

TUZLA