11.7 C
Tuzla
03.05.2024.

Čavara: Podrška radu kulturnih društava u BiH od velikog značaja

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara razgovarao je u četvrtak u Sarajevu s predsjednikom Hrvatskog kulturnog društva (HKD) “Napredak” Nikolom Čičem i predsjednikom Bošnjačkog kulturnog društva (BZK) “Preporod” Sanjinom Kordićem o radu. ovih kulturnih udruženja.

Razgovarano je io njihovom značaju za očuvanje kulturno-historijske tradicije naroda u BiH, te međusobnom uvažavanju, razumijevanju i saradnji. Sagovornici su se dotakli određenih problema sa kojima se ova kulturna društva susreću u svom radu, te razgovarali o mogućim rješenjima, saopćeno je iz Ureda za informisanje predsjednika FBiH.

Predsjednik HKD “Napredak” Nikola Čiča istaknuo je da je ovo društvo temeljna kulturna institucija bosanskohercegovačkih Hrvata i ima za cilj očuvanje i jačanje hrvatske nacionalne svijesti o Bosni i Hercegovini i promicanje kulturne baštine općenito.

Osvrnuo se i na obilježavanje 120 godina od osnivanja Društva, ističući da je Napredak u proteklom periodu napredovao u svim oblastima svog djelovanja.

Predsjednik BZK “Preporod” Sanjin Kordić naglasio je da su projekti, programi i aktivnosti u oblasti kulture, te kulturno-identitetski rad i djelovanje Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” dio duge izuzetno vrijedne tradicije ovog temeljnog i najstarijeg organizacija kulture i identiteta Bošnjaka.Fondacija Kulturno naslijeđe, koja u svakom novom istorijskom trenutku nastoji da na odgovarajući način odgovori na potrebe i izazove kulture i identiteta Bošnjaka kao naroda i države BiH.

Predsjednik FBiH Marinko Čavara istakao je važnost podrške opstanku i radu kulturnih društava koja štite i promoviraju kulturnu raznolikost i dijalošku dimenziju multikulturalnosti u Bosni i Hercegovini, te čuvaju od zaborava kulturno-historijsku tradiciju i naslijeđe svih naroda u BiH.

RTV Slon/Fena

Vezane vijesti

TUZLA