12.8 C
Tuzla
30.04.2024.

UZOPI – Počeo projekt ‘Povećanje odgovornosti procesa utroška javnih sredstava za održivi povratak’

Unija za održivi povtatak i integracije u BiH (UZOPI) počela je sa implementacijom projekta “Povećanje odgovornosti procesa utroška javnih sredstava za održivi povratak“.

Cilj je doprinijeti povećanoj odgovornosti procesa utroška javnih sredstava za održivi povratak, a time i jačanju ukupne transparentnosti i odgovornosti u radu javnih institucija u BiH.

Također, kroz projektne aktivnosti povećat će se učešće i uloga civilnog društva u praćenju utroška javnih sredstava za ovu namjenu.

Istraživanje i analiza pružit će potpunu sliku planiranih i utrošenih javnih sredstava u segmentu održivog povratka u BiH, kroz sve nivoe vlasti (država, fondovi, entiteti, kantoni i lokalni nivo), za period 2018 – 2021. godine na području 20 općina u BiH.

– Pojekt će trajati pet mjeseci i bit će uključeni mladi iz civilnog društva, 20 monitora u 20 gradova koje ćemo educirati kako bi što kvalitetnije istražili utrošak javnih i ostalih sredstava u periodu 2018 – 2021. godine – saopćili su iz UZOPI-a.

Ključni prioritet za proces održivog povratka jeste osigurati da povratnici i interno raseljene osobe, koje spadaju u najugroženiju kategoriju populacije zainteresovane za povratak i integraciju, budu transparentno odabrane za pomoć u okviru programa za naredni period.

RTV Slon/Fena

Vezane vijesti

TUZLA