12.8 C
Tuzla
30.04.2024.

Otvoren 27. Ljetnji Univerzitet u Tuzli

27. Ljetni Univerzitet u Tuzli svečano je otvoren u Kampusu Univerziteta, čija je tema Obrazovanje u 21. vijeku. I ove godine planirani su brojni edukativni i zabavni programi ističući da su sadržaji definisani u skladu sa Preporukama i zaključcima izvještaja Evropske komisije za BiH iz 2020. godine, Prioritetetima ERASMUS+ programa i Strategije razvoja Univerziteta u Tuzli, a odnose se na zeleni plan, inkluzivnost i pristupačnost, rast i radna mjesta, digitalizaciju i drugo. Za razliku od prethodne tri godine, ovogodišnji Ljetni Univerzitet se održava u punom kapacitetu.

 ”Ponudili smo različite sadržaje iz oblasti obrazovanja, dotakli se i reforme visokog obrazovanja, budućnosti koja je pred nama, internacionalizacije, ali tu je svakako i bogat kulturni i sportski sadržaj. Sretna sam što se evo ove godine pružila prilika da Ljetni univerzitet ne bude samo u nekom virtuelnom svijetu, što smo dobili ponovo priliku da se vidimo i družimo”. istakla je Nermina Hadžigrahić, rektorica Univerziteta u Tuzli

Ove godine studenti su u fokusu, tako da su Ljetni Univerzitet organizovali studenti i za studente. To znači da sve aktivnosti  imaju za cilj  pomoći studentima u sticanju vještina i kompetencija  u cilju ličnog razvoja kako u obrazavanju tako i u drugim oblastima.

”S obzirom da smo tu na mjestu gdje treba da krene i projekat Kampusa ovim putem apeliramo na vlasti, na vladujuće strukture da se konkretno krene u realizaciju sa tim projektom jer studenti Univerziteta u Tuzli zaslužuju da imaju funkcionalne objekte u kojima će studirati i sticati svoja znanja”. dodala je  Alisa Dedić, studentica Medicinskog fakulteta UNTZ

Kako je ovom prilikom istakao resorni ministar, Vlada TK namjerava nastaviti proces izgradnje Kampusa, te je u te svrhe izdvojeno 500 hiljada KM za izradu projektne dokumentacije.

 ‘Trenutno Grad Tuzla provodi upis u regulacioni plan, mi ćemo podržati sredstvima koja su potrebna za projektnu dokumentaciju i očekujemo da će ubrzo početi i prvi radovi  na Kampusu. To je jedan od naših strateških ciljeva koji je povezan sa drugim dokumentima iz oblasti razvoja kantona, te će to omogućiti i Tuzli i TK da ćemo imati ovakvih i boljih aktivnosti”. naglasio je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke TK

Ovogodišnji Ljetni Univerzitet počeo je 2. jula sportskim aktivnostima, gdje su studenti imali priliku da se takmiče u fudbalu, košarci, odbojci na pijesku i stonom tenisu. Brojne aktivnosti bit će upirličene do 8. jula, do kada traje Ljetni Univerzitet.  Današnjem svečanom otvaranju prethodila je i artistička radna akcija pod nazivom ”Ja sam LJUT” koja je realizirana sa Udruženjem građana ‘Oblik’.

U slikanju su učešće uzeli studenti i studentice, kao i njihovi roditelji, a slike nastale kroz ovu aktivnost bit će ponuđene firmama u TK. Planirano je da se novac dobijen za njih donira Domu za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli.

Vezane vijesti

TUZLA