20.5 C
Tuzla
30.04.2024.

ODIHR otvorio posmatračku misiju povodom Općih izbora u Bosni i Hercegovini

OSCE-ov Ured za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) ove srijede zvanično je otvorio posmatračku misiju povodom Općih izbora, koji će u Bosni i Hercegovini biti održani 2. oktobra. Međunarodni tim stručnjaka vršit će monitoring cijelog procesa, kako bi izvijestili o svim izbornim aktivnostima svih učesnika u izbornom procesu.

Ambasador Peter Tejler, šef ove posmatračke misije, kazao je kako je tim ODIHR-a stigao u BiH na poziv vlasti, te kako će 13 međunarodnih eksperata učestvovati u radu ovog tima.

“Fokusirat ćemo se na nekoliko stvari u vezi s izborima i zbog toga su s nama politički, pravni, izborni i medijski analitičari. (…) Pridružit će nam se i 24 dugoročna posmatrača koji će, nakon kratkog uvoda, biti raspoređeni širom zemlje u multinacionalnim timovima od dva posmatrača i pratit će izborni proces na regionalnom nivou kako bismo pokrili cijelu zemlju”, dodao je ambasador Tejler.

Dodatno, za potrebe rada ove posmatračke misije, ODIHR je najavio i angažiranje 300 kratkoročnih posmatrača, koji će 2. oktobra pratiti otvaranje izbora, proces glasanja i brojanja glasova, kao i konačnu predaju glasačkih listića. Misija će biti nastavljena i nakon samog dana izbora, kako bi izvršili praćenje procesa eventualnih žalbi na rezultate izbora.

Na dan izbora, ODIHR misija će udružiti snage s delegacijama Parlamentarne skupštine OSCE-a, Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, Evropskog parlamenta i Parlamentarne skupštine NATO-a, kako bi zajednički posmatrali proces izbora.

Pored monitoringa izbora, ambasador Tejler je najavio i sastanke koje njegov tim planira održati sa Centralnom izbornom komisijom BiH i predstavnicima ključnih državnih institucija, kao i političkim partijama, predstavnicima organizacija civilnog društva, medija i nacionalnih manjina.

Poseban fokus ODIHR će staviti na medijsku pokrivenost izborne kampanje, a najavljeno je da će novost u radu misije biti i ograničeni monitoring izborne kampanje na društvenim mrežama.

Tokom cijelog procesa monitoringa, Misija ODIHR-a će objaviti nekoliko izvještaja, a finalni izvještaj, koji planiraju objaviti u mjesecima nakon izbora, sadržavat će preporuke za vlasti i donosioce odluka u BiH.

“Naša uloga nije da budemo supervizori, da se miješamo ili pružamo bilo kakvu pomoć tokom izbora. Mi smo tu da posmatramo”, dodao je ambasador Tejler, podsjećajući da izbori ni u jednoj državi nisu apsolutno savršeni.

Članovi ovog tima podsjetili su i na činjenicu da ODIHR i Misija OSCE-a u BiH djeluju nezavisno i da su njihovi mandati odvojeni.

 

Vezane vijesti

TUZLA