18.9 C
Tuzla
23.06.2024.

Najveći poreski dužnici Tuzlanskog kantona: Ko su i koliko duguju?

Od stupanja na snagu izmjena Zakona o postupku indirektnog oporezivanja 1. januara 2014. godine, Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) prvi put je dobila pravnu osnovu za javno objavljivanje imena dužnika koji ne izmiruju svoje obaveze prema državi. Ovaj potez omogućava veću transparentnost u naplati poreza i akciza, ključnih za finansijsku stabilnost zemlje.

Prema najnovijim podacima koje je objavila UIO BiH, ažuriranim do 31. marta ove godine, među najvećim dužnicima iz Tuzlanskog kantona nalaze se poznata preduzeća i to uglavnom iz sektora rudarstva i trgovine.

Evo pregleda najvećih dužnika:

EXTRABLATT d.o.o. Gradačac – Duguje čak 5.644.498,27 KM.

RMU “Đurđevik” d.o.o. – Đurđevik – Rudnik u Đurđeviku duguje 3.834.111,90 KM, što ukazuje na teškoće u sektoru koji je već pogođen raznim ekonomskim izazovima.

“VM PROMET Co” d.o.o. Tuzla – Ovo trgovačko preduzeće iz Tuzle duguje 1.078.653,62 KM.

RMU “Kreka” d.o.o. – Tuzla – Još jedan rudnik iz Tuzle s dugom od 1.005.746,85 KM, što potvrđuje tešku situaciju u rudarskom sektoru regije.

Izmjenama Zakona, smanjen je naknadni teret prinude sa 10 na 5 posto, a zatezna kamata smanjena je sa 0,06 na 0,04 posto na dnevnoj bazi, što bi trebalo olakšati dužnicima brže razduživanje.

Ova objava UIO BiH ima za cilj potaknuti dužnike na brže izmirivanje svojih obaveza, kao i upozoriti druge subjekte na važnost redovnog izmirivanja poreskih obaveza. Transparentnost i odgovornost ključni su za zdrav finansijski sistem i pravedno društvo.

Vezane vijesti

TUZLA