10.5 C
Tuzla
30.04.2024.

SO Grada Tuzla poduzet će zakonom i Statutom propisane mjere ukoliko radnici Centra za socijalni rad stupe u generalni štrajk

Nakon što su radnici Centra za socijalni rad Tuzla organizovali danas polusatni štrajk upozorenja, Sindikalna organizacija grada Tuzla oglasila se saopćenjem koje prenosimo u cjelosti:

” Sindikalna podružnica Sindikalne organizacije Grada Tuzla “JU Centar za socijalni rad” organizovanjem štrajka upozorenja dana 21.10.2022. godine u 10 sati, prekršila je Pravilnik o organizovanju štrajka i član 36. Statuta samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH, te postupila suprotno Zaključcima Sjednice Sindikalnog odbora SO Grada Tuzla, održane dana 11.10.2022. godine, a koji glasi:

Sindikalna organizacija Grada Tuzla ne daje podršku podružnici Sindikalne organizacije, JU Centar za socijalni rad, za pokretanje i održavanje štrajka upozorenja. Sindikalna organizacija Grada Tuzla djeluje kao cjelina i bilo kakvo istupanje mimo odluka donesenih na Sindikalnom odboru je neprihvatljivo.”

Nadalje zbog informisanja javnosti napominjemo da je Sindikalna organizacija grada Tuzla omogućila pregovore sa osnivačem JU Centra za socijalni rad Tuzla, i da je u pregovorima sa osnivačem, predstavnicima Centra za socijalni rad saopšteno da je u skladu sa ranijim zahtjevima Centra istim udovoljeno već u maju ove godine, na način da je odobreno povećanje broja zapolenih (3 nova radna mjesta), te kupovina automobila za potrebe Centra za socijalni rad. Osim toga, osnivač je na pregovorima dana 17.10.2022. godine najavio da će izmjenama gradskih propisa broj predmeta Centra za socijalni rad smanjiti za oko 1000. Nadalje u pregovorima je najavljeno usklađivanje plaća sa troškovima života u Prijedlogu Budžeta za 2023. godinu.

Bez obzira na to, Podružnica Sindikalne organizacije Grada Tuzla “JU Cnetar za socijalni rad” je organizovala štrajk upozorenja, te ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi planiraju organizirati generalni štrajk.

S obzirom na sve naprijed navedeno, Sindikalna organizacija Grada Tuzla će poduzeti zakonom i Statutom propisane mjere.”, navedeno je u saopćenju.

Vezane vijesti

TUZLA