12 C
Tuzla
30.05.2024.

Agencija za bankarstvo FBiH: Produžen moratorij na otplatu kreditnih obaveza

Agencija za bankarstvo FBiH obavijestila je javnost i građane da je Upravni odbor Agencije za bankarstvo F BiH na sjednici održanoj 24.08.2020. usvojio Odluku o privremenim mjerama koje banka primjenjuje za oporavak od negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih virusnim oboljenjem ”COVID-19” i Odluku o privremenim mjerama koje lizing društva i mikrokreditne organizacije primjenjuju za oporavak od negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih virusnim oboljenjem ”COVID-19”.

Predmetnim odlukama osigurava se stabilnost i kontinuitet djelovanja subjekata bankarskog sistema u svrhu ublažavanja ekonomskih posljedica izazvanih virusnim oboljenjem ”COVID-19”, kao i djelovanje u cilju očekivanog oporavka privrede. Posebne mjere iz odluka podržavaju mogućnost moratorija na otplatu kreditnih obaveza, modalitete prilagođavanja načina i dinamike otplate kreditnih obaveza i druge oblike podrške klijentima subjekata bankarskog sistema koji su direktno ili indirektno pogođeni negativnim ekonomskim efektima.

Zahtjevi za primjenu mjera iz ovih odluka mogu se podnositi bankama, mikrokreditnim organizacijama i lizing društvima do 31.12.2020. godine. Agencija za bankarstvo FBiH naglašava da će i u ovim vanrednim okolnostima a u okviru svojih nadležnosti učiniti sve u svrhu zaštite građana, privrede i stabilnosti finansijskog sistema.

Vezane vijesti

TUZLA