18 C
Tuzla
15.04.2024.

Akcija dobrovoljnog darivanja krvi za djecu oboljelu od raka

Akcija dobrovoljnog darivanja krvi za djecu oboljelu od raka bit će organizovana sutra od 08:00 do 18:00 sati u prostorijama Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH u Sarajevu.

Akciju zajedničkim snagama organizuju Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka”, Crveni križ FBiH, Crveni križ općine Centar i Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH.

Tokom hemoterapija svakom djetetu oboljelom od raka je potrebna  krv. Vrlo često oni primaju i po nekoliko doza sedmično. Donirana  krv za njih znači život.

Krv i njeni derivati su potrebni u kontinuitetu, kako djeci oboljeloj od raka, tako i drugim pacijentima, jer ona predstavlja lijek bez kojeg ne mogu završiti svoje liječenje. Stoga je vrlo važno da i u vrijeme pandemije COVID-19 budemo uz njih više nego ikada, jer ovise o nama. Čovjek je jedini izvor krvi, ne možemo je vještački proizvesti.

 

„Stoga, pozivamo sve građane koji imaju priliku doći 10.avgusta od 08 – 18.00h u Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH da dođu i poklone dio sebe koji može spasiti živote čak tri djeteta. Djeca oboljela od raka su istinski heroji, ali i ona trebaju svoje heroje koji će im biti podrška. Njihov heroj budite vi!“, poručili su organizatori ove akcije.

 

Vezane vijesti

TUZLA