7.8 C
Tuzla
03.03.2024.

Američka vlada ugovara s Pfizerom nabavku miliona dodatnih doza vakcine

Američka vlada blizu je dogovora o kupovini desetaka miliona dodatnih doza Pfizerove vakcine u kompenziranju pomoći farmaceutskom divu u bržoj nabavci proizvodnih zaliha.

Osoba koja je u toku pregovora rekla je u utorak za Associated Press da se o dogovoru raspravlja i da bi mogao uskoro biti finaliziran. Osoba je govorila pod uslovom da ostane anonimna, prenosi Fena.

Pfizerova vakcina prva je dobila odobrenje Američke agencije za hranu i lijekove (FDA), a početne su pošiljke prošle sedmice otišle u američke države. Sad je odobrena i vakcina iz Moderne, koja je razvijena u uskoj saradnji sa naučnicima iz Nacionalnog instituta za zdravlje.

Modernina vakcina dolazi pod okrilje Operacija Warp Speed. Taj javno-privatni pothvat dizajniran je tako da milioni doza vakcina budu spremni i dostupni za isporuku nakon što je odobrena od strane FDA.

No, još jedan dogovor s Pfizerom približio bi naciju cilju imunizacije svih Amerikanaca, navodi AP.

Zakon o odbrambenoj proizvodnji koji datira iz Korejskog rata daje vladi ovlast da usmjerava privatne firme na proizvodnju kritične robe u vanrednim situacijama. Očekuje se da će se na njega pozvati administracija ​​kako bi se Pfizeru osiguralo nekoliko sirovina potrebnih za vakcinu.

Pfizer već ima ugovor s vladom  o isporuci   100 miliona doza vakcine u okviru operacije Warp Speed.

Sekretar za zdravstvo i socijalne usluge Alex Azar rekao je prošle sedmice da vlada pregovara s Pfizerom o još doza.

Ranije su američki dužnosnici rekli da razgovaraju o kupovini još 100 miliona doza vakcine Pfizer za isporuku već sredinom sljedeće godine. Ti su se detalji i vrijeme možda promijenili.

Vakcina američke kompanije Pfizer i njemačke farmaceutske kompanije BioNTech odmah je potaknula nade da će se ukrotiti pandemija koja je ubila gotovo 320.000 ljudi u SAD-u i zaustavila velik dio nacionalne ekonomije. Zdravstveni radnici i štićenici domova za starije osobe na vrhu su popisa kad su lokalne TV stanice u cijeloj zemlji počele emitirati snimke prvih vakcinacija. Neke ankete pokazuju da se skepticizam prema vakcini ublažava.

Operacija Warp Speed ​​finasira razvoj, proizvodnju i distribuciju miliona doza s ciljem pružanja besplatne vakcine svakom Amerikancu koji želi primiti vakcinu.

Operacija Warp Speed ​​na putu je da do kraja ovog mjeseca dobije oko 40 miliona doza vakcine, od čega će oko 20 miliona biti dodijeljeno za prve vakcinacije. Raspodjela tih doza obuhvatala bi prvu sedmicu januara.

Kod obje vakcine -Pfizer/BioNTech i Moderna – potrebna su dvije doze kako bi se postigla potpuna djelotvornost.

Vezane vijesti

TUZLA