15 C
Tuzla
22.07.2024.

Analitičari: Realni BDP u BiH manji i do 6 posto

Međunarodna rejting agencija Standard and Poor's (S&P) potvrdila je kreditni rejting Bosne i Hercegovine, koji glasi „B“ sa stabilnim izgledima, saopšteno je iz Centralne banke BiH.

Analitičari predviđaju da će zbog pandemije virusa korona realni BDP biti smanjen za 6 odsto u 2020. godini, te da može doći do pogoršanja fiskalnog i platnog bilansa.

Ipak, predviđa se da će neto opšti dug vlade Bosne i Hercegovine do kraja 2020. iznositi 31 odsto BDP-a, što ostavlja prostor za manevar na fiskalnoj strani.

Prema navodima analitičara S&P, kreditni rejting Bosne i Hercegovine može biti povećan ukoliko dođe do unapređenja na polju domaće politike, sa manje konfrontacija i više konsenzusa, koja bi bila više orijentisana na promociju ekonomskog rasta i strukturnih reformi.

Takođe, kreditni rejting može biti povećan u slučaju ostvarenja snažnijeg ekonomskog rasta nakon 2020. godine. S druge strane, do smanjenja kreditnog rejtinga može doći ukoliko ekonomski i budžetski troškovi pandemije budu veći nego što se trenutno predviđa i ako, u hipotetičkom scenariju, stabilnost domaćeg finansijskog sistema znatno oslabi u slučaju dugotrajnog pogoršanja kvaliteta aktive i trajne konverzije depozita u devize”, poručuju iz CBBIH.

(RTV SLON / Capital)

Vezane vijesti

TUZLA