15.5 C
Tuzla
19.05.2024.

Apel Gradskog vijeća Gračanica – Slijedite vlastitu savjest čuvajući one koje volite.

Gradsko vijeće Gračanica sa zabrinutošću prati pogoršanje epidemiološke situacije u Bosni i Hercegovini time i u Gračanici. Stoga je Kolegij Gradskog vijeća Gračanica održao sjednicu sa koje upućuje saopćenje za javnost.

Poštovani građani Gračanice, kao što vam je poznato u posljednje vrijeme došlo je do povećanja broja zaraženih virusom COVID-19 kako na području Grada Gračanica tako i u cijeloj zemlji. S tim u vezi Kolegij Gradskog vijeća Gračanica održao je sjednicu na kojoj su članovi kolegija informisani o trenutnoj situaciji na području Gračanice te mjerama koje se poduzimaju u cilju sprečavanja širenja epidemije i daljeg pogoršavanja situacije. Iskazana je zabrinutost opuštenim općim stanjem sugrađana, nepridržavanju preporučenim mjerama kao i brojnim dezinformacijama i poluistinama za koje se najviše koriste društvene mreže kao jedno od globalnih sredstava komuniciranja ali koje su često zamka za objektivno informisanje građana.

Kolegij Gradskog vijeća daje punu podršku Kriznom štabu i zdravstvenim ustanovama Grada Gračanica koji u okvirima svoje trenutne nadležnosti prate situaciju, preduzimaju određene korake u prevenciji širenja korona virusa i provode druge aktivnosti kao odgovor za slučaj neželjenog pogoršanja situacije.

Kolegij se u ime vijećnika Gradskog vijeća Gračanica stavlja na raspolaganje lokalnoj zajednici za provođenje aktivnosti kako bi se prvenstveno očuvalo zdravlje stanovništva, sačuvala radna mjesta a život građana vodio u okvirima opće društvenih normi.

Cijeli svijet se bori sa ovim izazovom modernog doba, ali najmanje što nam je potrebno u takvim trenucima su neodgovornost i strah. Stoga Kolegij Gradskog vijeća poziva građane Gračanice na odgovornost i saradnju te poštivanje svih preporučenih mjera od nadležnih institucija a posebno na nošenju zaštitne maske za lice, pranju ruku i održavanju lične higijene, držanju distance i izbjegavanju okupljanja većeg broja ljudi.

Samo ozbiljnim i odgovornim pristupom, nenasjedanju na dezinformacije i razne teorije zavjere možemo sačuvati vlastito i zdravlje ljudi do kojih nam je stalo. Trenutnu epidemiološku situaciju treba shvatiti ozbiljno i svako od nas poduzeti sve što je moguće u cilju sprečavanja širenja virusa, stvaranja panike i nepovjerenja. Svjesni smo da neizvjesna budućnost u nama stvara dozu straha i nesigurnosti ali čini i veću štetu ukoliko isključimo razum, odgovornost i strpljenje.

Slijedite vlastitu savjest čuvajući one koje volite.

Vezane vijesti

TUZLA