7 C
Tuzla
15.04.2024.

Apel iz UKC-a RS zbog pogoršane situacije, devet bolesnika na respiratorima

Povodom pogoršane epidemiološke situacije u Republici Srpskoj izazvane novim korona virusom, radnici Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske (UKC RS) uputili su apel građanima da se strogo pridržavaju mjera koje je propisao Republički štab za vanredne situacije kako ne bi došlo do preopterećenja zdravstvenog sistema pacijentima inficiranim korona virusom.

Situacija sa brojem zaraženih novim korona virusom je, kako naglašavaju, veoma zabrinjavajuća, jer imaju veliki rast pacijenata pozitivnih na novi korona virus, ali i pacijenata sa težom kliničkom slikom, koji su priključeni na respiratore.

– Trenutno je na respiratore priključeno devet pacijenata, a posebno zabrinjava činjenica da se radi o sve više mlađih osoba koji se moraju priključiti na respiratore – upozovaraju iz te zdravstvene ustanove.

Primjetan je, dodaju, povećan broj hospitalizovanih pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom.

U saopćenju pozivaju građane RS da nose zaštitne maske posebno u zatvorenim prostorijama, ali i otvorenim prostorima, da vrše redovnu dezinfekciju te da smanje socijalne kontakte, kako ne bi došlo do ponovnog opterećenja zdravstvenog sistema i priliva velikog broja inficiranih.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA