12.8 C
Tuzla
16.06.2024.

Asanacija u Srebrenici: Pronađeni nekompletni posmrtni ostaci jedne žrtve

Nekompletni posmrtni ostaci jedne žrtve danas su ekshumirani prilikom asanacije terena na lokalitetu Lehovići, općina Srebrenica.

Posmrtni ostaci su pronađeni na površini terena, a prema informacijama Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, najvjerovatnije se radi o žrtvi bošnjačke nacionalnosti koja je na ovom prostoru ubijena u ljeto 1995. godine.

Posmrtni ostaci će biti prebačeni u Komemorativni centar u Tuzli radi njihove kriminalističko – tehničke i sudsko – medicinske obrade te izuzimanja koštanih uzoraka radi identifikacije žrtve putem DNK metode.

Osim istražitelja Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine koji je koordinirao procesom asanacije na terenu, asanaciji su prisustvovali i predstavnici Tužilaštva BiH, doktor sudske medicine,  te lokalna policija koja je osiguravala mjesto asanacije.

Asanacija je izvršena pod nadzorom Tužilaštva BiH i po naredbi Suda Bosne i Hercegovine.

Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine nastavlja rad na pronalasku žrtava proteklog rata kako na području Srebrenice tako i cijele BiH. U narednom periodu će se intenzivirati aktivnosti u tom smislu, te su u toku pripreme za ekshumacije na više lokacija na području Srebrenice ali i Bratunca.

Vezane vijesti

TUZLA