Austrijski osiguranici, odnosno korisnici prava na penziju u toj zemlji, od sada će moći preko osiguranja da koriste medicinsku rehabilitaciju u Banji Koviljači, predviđeno je ugovorom između Specijalne bolnice za rehabilitaciju Banja Koviljača i Zavoda za penzijsko osiguranje Austrije (PVA).

Taj ugovor danas su u Palati Srbija potpisali v.d. direktora Banje Koviljače Aleksandar Jokić i generalni direktor PVA Vinfrid Pingera, u prisustvu ministra zdravlja Zlatibora Lončara, ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darije Kisić Tepavčević, te dvojice ambasadora Nikolausa Luterotija i Nebojše Rodića.

Ministar Lončar je istakao značaj tog ugovora jer je Srbija, kako kaže, prva zemlja van EU sa kojom Austrija potpisuje tu vrstu ugovora i saradnju.

“Pripreme su trajale pet godina, projekat je započet 2017. godine, a do potpisivanja se došlo zahvaljujući kvalitetu rada Banje Koviljače”, poručio je Lončar.

Poslije brojnih sastanaka, austrijska strana je nakon obavljene ekspertske posjete rehabilitacionim centrima u Srbiji koji su bili kandidati, ocijenila da Banja Koviljača ispunjava sve uslove i medicinske standarde za realizaciju saradnje.

V. d. direktora te specijalne bolnice Aleksandar Jokić, kaže da je za Banju Koviljaču čast da potpiše ugovor sa državom kao što je Austrija.

“Na nama je sada velika odgovornost da ispunimo sve što smo potpisali. Mi obećavamo da ćemo dati sve od sebe i da ćemo i dalje raditi na podizanju kvaliteta”, kazao je Jokić.

Prvi put se dešava da jedan rehabilitacioni centar u Srbiji potpisuje ugovor sa inostranim državnim penzijskim fondom, ukazala je resorna ministarka Kisić Tepavčević.

“Potpisivanje ovakvog ugovora nam otvara put za razvoj medicinskih rehabilitacionih centara u našoj zemlji, koja je bogata termalnim vodama, te ima sve preduslove za to”, rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je dodala da Srbija i Austrija već imaju bilateralne odnose kada je riječ o socijalnoj saradnji, te da dvije zemlje već imaju potpisan ugovor o socijalnoj saradnji, a da sve dužnosti, prema riječima ministarke, obje strane ispunjavaju.

Generalni direktor PVA rekao je da ga raduje što je potpisivanjem sporazuma u Srbiji doprinio daljem jačanju odlične bilateralne saradnje dvije zemlje.

„Raduje me što mogu da stavim potpis ispod sporazuma na kojem smo radili godinama, i to je samo još jedan vrhunac u našoj dobroj saradnji”, objasnio je Pingera.

On je istakao da je Srbija izabrana prije svega što u Austriji živi veliki broj građana srpskog porijekla, koji čine drugu najveću grupu osiguranika stranog porijekla, posle Nijemaca.

„Imamo intenzivne odnose sa Srbijom posljednjih decenija i raduje me što po prvi put pokušavamo nešto novo, a to je rehabilitacija na maternjem jeziku”, rekao je on.

Pingera kaže da je ustanovljeno da je osiguranicima stranog porijekla često nepoznavanje dobro jezika prepreka za korišćenje medicinskih usluga, a rehabilitacija je medicinska usluga na najvišem nivou.

„Zbog toga smo se odlučili da sa partnerom u Srbiji, a uvjeren sam da je Banja Koviljača jedna od najbojih koje smo mogli naći, uđemo u sporazumni odnos kako bi ponudili rehabilitaciju na srpskom jeziku”, objasnio je on.