15 C
Tuzla
23.02.2024.

Ažuriranje podataka o količni opasnih materija u krugu nekadašnjeg HAK-a 1

Izlaskom na teren, u krug nekadašnje fabrike HAK1, stručni tim koji je formirala Vlada Tuzlanskog kantona putem Ministarstva prostorog uređenja i zaštite okolice počeo je ažuriranje podataka o količini i vrsti zaostalih supstanci.

Resorni ministar Zvjezdan Karadžin obišao je danas krug HAK-a 1 sa stručnjacima, uglavnom nekadašnjim šefovima pogona od kojih većina nije stupila u krug nekadašnje fabrike od 2009. godine kada je prestala sa radom.  U međuvremenu se ništa nije poduzimalo, osim što je 2013. godine Ministarstvo unutrašnjih poslova formiralo tim koji je napravio analizu o tome šta se nalazi u krugu fabrike, rečeno je ovom prilikom te istaknuto da je potrebno je ispitati trenutno stanje i pronaći sredstva.

„Mi se nalazimo ispred rezervoara sa hlorom, za koje radnici tvrde da nisu u potpunosti isprani, a za koje neki iz rukovodstva tvrde da jesu“, kazao je ministar Karadžin dodavši da je iz razgovora sa kantonalnim inspektorom za zaštitu okoliša saznao da neke od spremišta nisu uspjeli ni otvoriti pa je potrebno utvrditi stvarno stanje.

U fokusu ažuriranja stanja kada su u pitanju opasne materije je skladište proizvoda koji idu od neopasnih do prilično opasnih.

„Ono što je također potencijalno jako problematično je upravo ovo tlo oko pogona elektrolize gdje se nekad izdvajao hlor iz natrijevog hlorida i koristile se živine ćelije“, istaknuo je ministar Karadžin te ukazao na grumene žive u kanalima i izazio zabrinutost koliko toga je migriralo u tlo.

Današnjim obilaskom kruga nekadašnjeg HAK-a 1 stručni tim također je započeo je radove na utvrđivanju koliko je zaostalog opasnog sirovog propilen oksida i etilen oksida ostalo u rezervoarima.

Prema riječima minisitra Karadžina kada budu ažurirani podaci moći će se   sagledati modaliteti za zbrinjavanje i iznalaženje sredstava za te svrhe.

Vezane vijesti

TUZLA