13.9 C
Tuzla
22.05.2024.

Bajram namaz u Džindijskoj džamiji uz pridržavanje svih mjera

Hadži ili Kurban bajram su mubarek dani, dani velikog Božijeg dobra. Njihovu važnost određuje klanje kurbana i dani hadža. U džamijama širom BiH, uz poštivanje svih preporučenih mjera u vremenu epidemije, klanjan je bajram namaz, čime je započelo obilježavanje jednog od najvećih muslimanskih praznika. Mogla se čuti prenesena hutba reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH.

”Reisu-l-ulema u svojoj barajmskoj čestitki nas poziva da provedemo ovaj Bajram bez velikih okupljanja, neka nam kurbani budu primljeni kod Allaha i neka budu zamjena za naše živote i živote naših najmilijih. Zamolimo Allaha dž.š. baš ovom dovom, dijelimo naše kurbane komšijama i rodbini na siguran način i ne dovodimo ih u opasnost”, kazao je Elmedin ef. Avdibašić, hatib Džindijske džamije.

Tokom klanjanja bajram namaza u ovoj džamiji, vjernici su se pridržavali preporučenih mjera, noseći maske i držeći fizičku distancu. U bajramskoj hutbi rečeno je da vjernici povedu računa o svom i zdravlju svoje rodbine i prijatelja.

”Neka nas Allah izbavi iz ove velike kušnje i neka se bolesnima među nama smiluje i podari ozdravljenje. Molimo ga da nam da ono što je bolje za nas i našu vjeru”, naveo je on.

Nakon klanjanja bajram namaza, vjernici su se uputili domovima. Bajramuje se četiri dana, uglavnom u krugu porodice, prijatelja i rodbine. Ove godine zbog epidemije, mnogi će bajramske dane provesti uz najuže članove porodice.

”Svijet se suočava sa velikom kušnjom i izazovom. Virus je poharao mnoga društva i porodice. Mnogo je onih koji su izgubili svoje najmilije, mnogo je bolesnih. No i ovu kušnju možemo savladati kao i one prije, snažnim pouzdanjem u Boga, jakom voljom, disciplinarnošću, upornošću i borbom protiv nje”, rekao je ef. Avdibašić.

Zbog zaštite vjernika, ovoga puta nije bilo tradicionalnog druženja uz bajramsku kafu pred Džindijskom džamijom, ali je upućena nada da će se to ponovo činiti već od narednog Bajrama.

”Svim muslimanima u BiH, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori, te Kosovu i Sjevernoj Makedoniji, bošnjačkoj dijaspori, reisu-l-ulema želi sretne kurban bajramske dane, da ih provedemo u radosti, nadi i iskrenom pouzdanju u Allaha dš.š.”, prenio je čestitku ef. Avdibašić.

Vezane vijesti

TUZLA