15 C
Tuzla
30.05.2024.

Bassuener: Neliberalne snage u BiH danas mnogo jače nego prije 20 godina

Suosnivač Vijeća za politiku demokratizacije iz Berlina Kurt Bassuener smatra da se međunarodna zajednica oslanja na liberalnu demokratiju te da ima sve alate da demokratske procese provede i u Bosni i Hercegovini.

To je kazao na redovnoj sesiji Kruga 99 govoreći o temi “Može li i treba li BiH biti građanska? (Uloga internacionalne zajednice u potkrepljivanju oligarhije)”.

Bassuener tvrdi da je međunarodna zajednica mnogo širok pojam, ali da su neliberalne snage u BiH danas mnogo jače nego što je to bio slučaj prije 20 godina.

– Uprkos snazi, mislim da je međunarodna zajednica potpala pod politike koje su taktičke i tranzicijske i koje ne doprinose zadanoj svrsi. Primjer za to je Izborni zakon BiH i određene promjene u Ustavu koje zagovaraju predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragan Čović i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik – ocijenio je.

On smatra da je najveća ambicija zapadnih sila da BiH ne bude više problem i da se ne spominje kao problem u Evropskoj uniji.

Bassuener se osvrnuo i na nedavno odbranjenu doktorsku disertaciju o temi “Mirovni karteli – internacionalno posredovanje u podjeli moći i vječna oligarhija u BiH i Sjevernoj Makedoniji“.

Predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović smatra da ta tema predstavlja kontinuitet djelovanja Kruga 99 kada je riječ o građanskom uređenju BiH.

Istakao je da su njihovi ključni motivi da BiH konačno izađe iz statusa quo i nefunkcionalnosti.

– Taj put je jasan, uspostavljanje liberalne demokratije na isti način kao u svim demokratskim zemljama, a to znači izgradnja državnog uređenja koje će počivati na interesima građana u ukupnom političkom sistemu – zaključio je Kulenović.

Vezane vijesti

TUZLA