Bevanda: Aranžman s MMF-om podrazumijeva i određeni set reformi

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Dogovor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) s vlastima u BiH o novom trogodišnjem proširenom aranžmanu još nije postignut zbog nedostatka konsenzusa u vezi s reformama koje bi trebale biti dio programa.

Jasno je to poručeno iz MMF-a nakon što je njihov tim stručnjaka, pod vodstvom Martina Petrija, šefa Misije za BiH, obavio online pregovore s bh. zvaničnicima u proteklih mjesec.

U prijevodu, od novog kredita, teškog 1,5 milijardi KM, nema ništa i novi pregovori bit će nastavljeni tek na proljeće. No, upitno je hoće li do dogovora i doći s obzirom na to da RS ne želi bilo kakav prijenos nadležnosti.

Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH i član Fiskalnog vijeća, koji je bio upoznat s pregovorima, rekao je  za “Avaz” da je “pitanje novog aranžmana s MMF-om najmanji problem za vlasti na razini BiH jer niti jedna marka iz ovih kredita se ne koristi za proračun institucija BiH, nego ta sredstva idu entitetima”.

– Kako sredstva iz aranžmana s MMF-om ne idu u proračun BiH, tako nema nikakvih negativnih posljedica po financijsku stabilnost BiH ukoliko se taj aranžman ne postigne – govori Bevanda.

No, pojasnio je da svaki aranžman s MMF-om podrazumijeva i određeni set reformi, od kojih neke predstavljaju i obaveze za institucije na nivou BiH, koje se moraju i provesti nakon potpisivanja Pisma namjere i prihvatanja strukturalnih odrednica i prethodnih mjera.

– Tijekom pregovora izrazio sam spremnost da BiH prihvati aranžman s MMF-om, ali predstavnici entiteta su ti koji, sukladno svojim ustavnim nadležnostima, odlučuju što je za njih prihvatljivo, a što ne i zato ne komentiram ničije odluke ni postupke u Fiskalnom vijeću BiH – kaže Bevanda za “Avaz”.