-1 C
Tuzla
20.04.2024.

“Bh. Alkatraz” otvara ćelije nakon 14 godina

Najteži prestupnici u svim oblicima kriminala, a koje je osudio Sud BiH, služiće kaznu zatvora u Zavodu za izvršavanje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH u Vojkovićima, u Istočnom Sarajevu, koji će danas biti svečano otvoren.

To je za “Nezavisne novine” juče rečeno iz Ministarstva pravde BiH, odakle dodaju da je pandemija, koja je zahvatila svijet, uveliko otežala rad upravitelja i Ministarstva pravde BiH na konačnom stavljanju zatvora u pogon.

“Međutim, bez obzira na sve poteškoće, zatvor će zvanično u avgustu ove godine početi s radom”, rekli su nam iz Ministarstva pravde BiH.

Zasad, međutim, nije poznat tačan datum kada će u ovaj zatvor, koji mnogi zovu i “bh. Alkatraz”, biti smješteni prvi robijaši.

“Dinamika premještanja zatvorenika i pritvorenika u Zavod koji izvršavaju kaznene sankcije u entitetskim zavodima vršiće se sukcesivno, kako bi se omogućilo novom osoblju, ali i zatvorenicima da se adaptiraju na novi zatvor, a sve u skladu s planom Zavoda i materijalno-finansijskim sredstvima stavljenim na raspolaganje Zavodu u narednom periodu”, kažu iz Ministarstva pravde BiH.

U pitanju je građevina koja se prostire na čak 24.000 kvadratnih metara, kapaciteta 350 ćelija za zatvorena i pritvorena lica.

“Objekat je opremljen u potpunosti prema najnovijim evropskim standardima te je ugrađena visokosofisticirana oprema, koja zadovoljava uslove zatvora visokog stepena sigurnosti, što ga izdvaja od drugih ustanova ovog tipa”, ističu iz Ministarstva pravde BiH za “Nezavisne novine”.

Inače, kako su iz tog ministarstva saopštili, zbog epidemiološke situacije izazvene pojavom i širenjem virusa korona, uz konsultacije i preporuke kriznih štabova, kao i međunarodnih partnera donatora i kreditora koji su pomogli izgradnju ovog zatvora, svečanoj ceremoniji će moći prisustvovati ograničeni broj zvanica, kao i medija.

Podsjećamo, kamen temeljac za izgradnju ove vaspitno-popravne institucije postavljen je davne 2006. godine i prvi rok za završetak radova bio je predviđen za 2008, ali to se nije desilo.

Ozbiljniji radovi na izgradnji zatvora počeli su tek 2014. godine, a rok za izgradnju bio je 24 mjeseca, ali posao nije završen do kraja 2016.

Kompleks zatvora čini deset objekata, u tri će biti smješteni zatvorenici i pritvorenici, dok su ostali pomoćni i u njima će biti bolnica, kuhinja, sportska sala, radionica, mrtvačnica, kantina, prostor za vjerske potrebe i druge sadržaje.

Prema odranije objavljenim informacijama, svaka ćelija površine je 12 kvadratnih metara i ima svoje kupatilo. Novac za gradnju ove ustanove obezbijedili su BiH i donatori. Najveći donator je Evropska unija, koja je učestvovala sa 10,8 miliona evra.

HRONOLOGIJA

– 2006. postavljen kamen temeljac

– 2008. bio prvi rok za završetak radova

– 2014. počeli ozbiljni radovi

– 2016. završena izgradnja

BROJKE

24.000 kvadratnih metara

350 ćelija za zatvorena i pritvorena lica

Izvor: RTV SLON / Nezavisne novine

Vezane vijesti

TUZLA