13.9 C
Tuzla
03.03.2024.

BiH 29 godina nakon prijema u Ujedinjene nacije

Na današnji dan 1992. godine, Bosna i Hercegovina je postala članica Ujednjenih nacija i ovaj datum je jedan od najznačajnijih u savremenoj historiji Bosne i Hercegovine. Prijemu je prethodio referendum o nezavisnosti BiH u martu 1992. godine, čije rezultate ne priznaju Srbi u BiH.  Tako se i na prijem u UN ne gleda jednako u BiH, jer srpska strana smatra da je datum potpisivanja Dejtonskog sporazuma početak gradnje institucija BiH, kažu pravni stručnjaci.

”I to se baš desilo u vrijeme odbrambeno oslobodilačkog rata i surove agresije na BiH. Zato taj datum ima poseban značaj i prijemom u UN BiH je postala međunarodni subjekt. Poslije 529 godina stekla je pravo da bude ravnopravna sa ostalim državama da sklapa ugovore sa drugim državama i postane članica drugih organizacija regionalnih i svjetskih”, kaže Izudin Hasanović, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

BiH aktivno učestvuje na redovnim koordinirajućim aktivnostima grupacija zemalja unutar UN-a a uključena je i u mirovne operacije širom svijeta. Članstvom u UN-u BiH je stvorila put za dalje učešće u integracionim pocesima prije svega u Evropsku uniju i NATO pakt.

”Prijemom u UN BiH je dobila krunu međunarodne potvrde savremene državnosti. Prijemom je izgradila diplomatiju, ambasade, konzularna predstavništva, dio je vojnih misija pod pokroviteljstvom UN”, naglašava on.

Hasanović ističe da se ovaj datum treba obilježavati širom Bosne i Hercegovine ali ne samo na današnji dan. Na njegov značaj može se ukazati različitim simboličnim aktivnostima.

”Ja bih ovdje istakao jedan vrlo pozitivan primjer kada je u pitanju Tuzla. To je da je na prijedlog Naučno nastavnog vijeća Pravnog fakuteta Grad Tuzla donio odluku da jedna ulica u Gradu nosi naziv 22. maj datum kada je BiH primljena u ovu organizaciju”, navodi Hasanović.

Na ovakav i sličan način trebali bi djelovati i drugi gradovi i općine širom zemlje, a 22. maj ugraditi u svijest naših najmlađih kako se ne bi zaboravila historija naše zemlje, poručuje profesor Hasanović.

Vezane vijesti

TUZLA