12 C
Tuzla
12.04.2024.

BiH i Njemačka jačaju ekonomsku razmjenu

U okviru bilateralnih ekonomskih odnosa, Bosna i Hercegovina i Njemačka jačaju ekonomsku razmjenu, saopćila je Ambasada Njemačke u Bosni i Hercegovini nakon trećeg sastanka bosanskohercegovačko-njemačke radne grupe za ekonomska pitanja, održanog u online formatu.

U radnoj grupi su učestvovali brojni predstavnici resornih ministarstava, privrede i administracije, na čelu s Dragišom Mekićem, pomoćnikom ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Helge Tolksdorfom, šefom Odjela za proširenje EU, jugoistočna Europa, Odjel Turske u njemačkom Saveznom ministarstvu za privredu i engergiju.

Razgovarano je o opštim pitanjima ekonomske suradnje dviju zemalja, ali i o posebnim pitanjima odabranih ekonomskih sektora i pojedinačnim ulaganjima.

Mekić je između ostalog naglasio značajne ekonomske gubitke kao posljedicu  pandemije COVID-19.

Njemačka je i u krizi ostala glavni trgovinski partner Bosne i Hercegovine tako da suradnja među državama može biti važna podrška na putu ka izlazu iz krize.

Helge Tolksdorf je pored toga istaknuo značaj regionalne suradnje te stalne razmjene. Važni termini koje treba zajednički iskoristiti su, u okviru Berlinskog procesa – sastanak predsjednika vlada u ljeto 2021. godine i sastanak ministara privrede idućeg juna, koji se također održavaju po želji savezne kancelarke Angele Merkel.

Margret Uebber, njemačka ambasadorica u Sarajevu, pozdravila je sudionike te izrazila zadovoljstvo što je sastanak opet održan prvi put nakon dvije godine.

Ljudi u Njemačkoj i Bosni i Hercegovini ekonomski su vrlo usko povezani. Bosna i Hercegovina je važna lokacija i za njemačke investicije, što je usko povezano s reformskim napretkom koji je postigla Bosna i Hercegovina približavajući se standardima Evropske unije.

Bilateralna radna grupa je osnovana 2017. godine. Uglavnom se sastaje jednom godišnje s istim članovima.

U 2019. i 2020. godini, radna grupa je pauzirala zbog neformiranja vlade u BiH, a 2020. godine zbog pandemije COVID-19.

Vezane vijesti

TUZLA