15.5 C
Tuzla
19.05.2024.

BiH za nekoliko dana može biti spremna za kovid pasoš

Bosna i Hercegovina, odnosno nadležne entitetske vlade što prije treba da donesu odluke u vezi s izdavanjem zelenih digitalnih sertifikata, odnosno kovid pasoša, kako bi bh. građani ostali u korak s onima iz Evropske unije i da ne bi došli u situaciju da zbog neposjedovanja sertifikata ne mogu putovati u zemlje EU.

Ono što je zanimljivo jeste da Bosna i Hercegovina može biti spremna za kovid pasoš za nekoliko dana i daleko prije nego veće zemlje Evropske unije, ali preduslov za to je da se država uključi i što prije donese određene odluke bez kojih se ne može ići dalje u realizaciju jednog takvog projekta.

“Pripremili smo rješenje za kreiranje zelenih digitalnih sertifikata koje već neko vrijeme razvijamo sa kompanijama iz Hrvatske, Njemačke i Nizozemske. Kompletan sistem je kompatibilan s Evropskom unijom, ali nadležne institucije moraju donijeti odluku i odrediti koja su to tijela koja će izdavati sertifikate”, rekao je Slavko Bojić, direktor banjalučke kompanije MMS CODE.

Inače, zeleni digitalni sertifikat, koji je nedavno predstavila Evropska komisija, sadržavaće QR kod, čijim skeniranjem će biti izlistani svi neophodni podaci kada je riječ o virusu korona, odnosno da li je nosilac tog sertifikata vakcinisan, revakcinisan i kojom vakcinom, odnosno da li ima aktivan PCR test, ili je već preležao koronu.

Ovaj QR kod skenirao bi se prilikom prelaska granice, a po svemu sudeći, iako to nije zvanično rečeno, od posjedovanja takvog sertifikata u dobroj mjeri zavisiće sloboda kretanja. Već je  izvjesno da se u pojedine hotele, restorane, kafane, aerodrome, sportska takmičenja, itd. neće moći ući bez sertifikata koji govori da je određena osoba bezbjedna kada je riječ o virusu korona.

Stručnjaci ističu da bi odluke u vezi s izdavanjem zelenih digitalnih sertifikata i institucijama koje će izdavati takve sertifikate u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj trebalo donijeti prije početka masovne vakcinacije, kako bi se omogućilo online zakazivanje vakcinisanja, a što bi u velikoj mjeri ubrzalo proces izdavanja sertifikata, odnosno kovid pasoša.

Iako je ranije bilo spekulacija da će građani BiH, ali i svi oni koji nisu članovi Evropske unije biti diskriminisani i neće moći putovati u Evropsku uniju, to se ipak neće desiti i na kraju sve će zavisiti od zemalja kojom brzinom će donositi neophodne odluke.

“Ne postoji razlika u postupanju prema građanima EU i državljanima trećih zemalja koji ispunjavaju uslove za izdavanje potvrda”, rekli su i iz same Evropske komisije.

U kompaniji MMS CODE kažu da nema govora o bilo kakvoj diskriminaciji te da sve zavisi od svake zemlje pojedinačno i njenih odluka hoće li ili neće pratiti Evropsku uniju i Evropsku komisiju kada je riječ o zelenim digitalnim sertifikatima, odnosno kovid pasošima.

“Sve je tu. Rješenje sa svim direktivama Evropske komisije postoji i nema govora o bilo kakvoj diskriminaciji bilo koje zemlje. Evropa je propisala pravila, a naše je da odlučimo hoćemo li ili nećemo ići u tom pravcu. Nadam se da su u BiH svjesni o čemu se radi da ne bi došli u situaciju da nam je neko drugi kriv”, rekao je Bojić.

Vezane vijesti

TUZLA