10 C
Tuzla
04.10.2022.

Bijedić: Ne postoji „ujedinjena opozicija“, razmisliti ćemo koga ćemo podržati!

Prema Izbornom zakonu BiH, mandat pripada izabranom nositelju mandata, a ne političkoj stranci, koaliciji ili listi neovisnih kandidata koja ga je predložila na kandidacijskoj listi. Ukoliko izabrani nositelj mandata, tijekom trajanja mandata, istupi iz političke stranke koja je sudjelovala na izborima i na čijoj je kandidacijskoj listi bio izabrani nositelj mandata, postaje samostalni vijećnik odnosno poslanik. Upravo ovi članovi Zakona, prema ocjeni pojedinih analitičara, razlog su svojevrsnim političkim aferama, čestim izmjenama zakodovavnih većina, obaranjima vlada i trgovini utjecajem. Mjenjanje političke opcije ili stranačkog dresa u jednom izbornom ciklusu postala je politička praksa, jednako prisutna i kod velikih i kod malih stranka. U konačnici, rezulitira to općim nezadovljstvom građana i građanki i sve manjom izlasnošću na izbore. Izigrivamo li ovom praksom, opća načela demokracije, kako u politiku vratiti odgovornost a eliminirati lični interes, pitanja su na koje odgovore tražimo u novom izdanju političkog magazina „Tačka“.

Politički magazina “Tačka” u programu TV Slon gledajte večeras od 21:00 sat. Sagovornik emisije je gospodin Enver Bijedić, predsjednik Socijaldemokrata BiH.

Sa gospodinom Bijedićem, između ostalog, razgovarali smo o položaju ove političke strane nakon što su je napustili zastupnik u Skupštini TK – Žarko Vujović i vijećnici iz Gradskog vijeća Tuzla, Mirel Mišković i Damir Muratović. Između ostalog, govorili smo o izmjenama Izbornog zakona, o ovogdišnjim općim izborima, ko su za Socijaldemokrate poželjni politički partneri te kako Socijaldemokrate vide položaj političke ljevice. Pitali smo i koju ocjenu daju tzv. Ujedinjenoj opoziciji.

Ukoliko ste propustili prošlosedmično izdanje, snimak emisije možete pogledati u produžetku teksta.

Salkić: SDP Tuzla grubo krši izbornu volju Tuzlanki i Tuzlaka - 16.08.2022.

 

POSLJEDNJE DODANO