15 C
Tuzla
25.09.2022.

Bisera Turković otvorila Generalni konzulat Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković otvorila je u utorak Generalni konzulat Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru, Republika Srbija, zajedno sa državnim sekretarom u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Srbije Nemanjom Starovićem, te gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem.

Turković je ocijenila da je otvaranje konzulata izuzetno važan, historijski korak za obje države i za građane sa obje strane granice. Posebno, kako je kazala, jer je inicijativa došla od predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića, ali i od Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Ona smatra da to potvrđuje kako je postojala snažna volja i namjera da se i na ovaj način stvori okvir za zbližavanje ljudi, ali i za rješavanje nekih elementarnih i svakodnevnih potreba i problema.

– Otvaranje Generalnog konzulata je veliki korak i za bh. diplomatiju, koja će postati snažnija i više biti na usluzi bh. državljanima, ali i državljanima Republike Srbije koji imaju porodice, prijatelje, poslove, imovinu ili poslovne partnere u Bosni i Hercegovini. Naši narodi osjećaju međusobnu duboku povezanost i treba im olakšati njegovanje prijateljskih i poslovnih veza. Stanovnici Sandžaka osjećaju duboku povezanost sa BiH i ta osjećanja su obostrana. Naša želja je da te odnose jačamo, sa ciljem njegovanja dobrih međudržavnih odnosa i da doprinosimo njihovom daljnjem razvoju – poručila je, između ostalog, ministrica Turković tokom obraćanja.

Generalni konzulat će pokrivati Zlatiborski i Raški upravni okrug, uključujući i Novi Pazar, Sjenicu, Tutin, Novu Varoš, Priboj i Prijepolje.

Odluku o otvaranju Generalnog konzulata BiH u Novom Pazaru donijelo je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine 2019. godine.

Veliki broj građana, predstavnika lokalnih vlasti, vjerskih zajednica te drugih uglednika i predstavnika diplomatskog kora prisustvovao je ovom historijskom činu, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću.

POSLJEDNJE DODANO