23.9 C
Tuzla
20.05.2024.

Blago povećanje broja potencijalnih žrtava trgovine ljudima u BiH

U BiH je u 2020. godini identifikovano ukupno 70 potencijalnih žrtava trgovine ljudima kojima je trgovano u svrhu seksualnog iskorištavanja, prosjačenja i drugih oblika iskorištavanja, što predstavlja blago povećanje u odnosu na ranije izvještajne periode. Za krivična djela povezana s trgovinom ljudima, tužilaštva u BiH su donijela 38 naredbi o provođenju istraga protiv 43 osobe i podigla 25 optužnica protiv 27 osoba, što predstavlja značajno povećanje u odnosu na prethodnu godinu. Sudovi u BiH su u toku 2020. godine izrekli 30 osuđujućih presuda protiv 30 osoba, za krivična djela povezana s trgovinom ljudima. Donesena su i četiri rješenja o izricanju vaspitnih mjera protiv četvoro maloljetnika, navodi se u Izvještaju Ministarstva sigurnosti BiH o stanju u oblasti trgovine ljudima.

Tokom 2020. godine BiH je nastavila ulagati napore kako bi se suprotstavila trgovini ljudima, te su provedene brojne aktivnosti za unapređenje pravnog i institucionalnog okvira, jačanje istraživanja i gonjenja krivičnih djela trgovine ljudima i srodnih krivičnih djela, jačanje mehanizama za identifikaciju i zaštitu žrtava trgovine ljudima, prevenciju trgovine ljudima i izgradnju mehanizama koordinacije i saradnje nadležnih institucija, međunarodnih organizacija i organizacija civilnog društva u aktivnostima suprotstavljanja trgovini ljudima.

Na osnovu Strategije suprotstavljanja trgovini ljudima u BiH 2020. – 2023., tokom 2020. godine su provedene aktivnosti na imenovanju koordinatora i koordinacionih timova na svim nivoima vlasti u BiH, saopćeno je iz VMBiH.

Vezane vijesti

TUZLA