15 C
Tuzla
20.05.2024.

Bolja BiH – Porodica Hasanbašić: U sezoni uberemo 200 tona jabuka

Pandemija korona virusa uticala je na mnoge privredne grane u našoj zemlji. No, poljoprivrednicama više glavobolje zadaju loše vremenske prilike, posebno one proljetne, kada se sve budi. Iako je teško proljeće bilo i gradačačkim voćarima, ova godina je kako kažu rodna i plodna.

U rubrici Bolja BiH koju realizujemo sa Ministarstvom trgovine, turizma i saobraćaja TK donosimo vam uspješnu priču porodice Hasanbašić koja se godinama bavi voćarstvom.

Na imanju porodice Hasanbašić u toku je berba jabuka. Iako je početak godine bio težak zbog proljetnog mraza, ove godine je dobar urod, kažu nam ovi vrijedni poljoprivrednici iz Lukavca Gornjeg kod Gradačca.

”Mislimo da će nas poslužiti i vrijeme, čekamo kišu ali nema veze ako bude, da malo i oboji plod”, navodi Hazim Hasanbašić, vlasnik Obrta ”Agro Haze” Gradačac.

U voćnjaku od oko tri hektra je desetak berača. Dnevno uberu oko sedam tona jabuka, a sezona berbe traje 30-tak dana. Već 15 godina Hasanbašići se bave proizvodnjom jabuke, kruške i šljive. Imaju ovaj, i još jedan, za pola hektra veći voćnjak.

”Negdje oko 200 tona jabuke imamo kad je puni rod. Nekih 70 tona kruške i šljive, otprilike oko 250 do 270 tona”, ističe Hazim.

U proces rada su uključeni svi, od Hazima i njegove supruge, djece, do oca i majke. Berači zapravo jesu članovi porodice i prijatelji. Svako na određeni način daje posebnu draž prilikom berbe, pa nije rijetkost da se u ovom ”poslu” zapjeva ili ispriča neka anegdota.

”Svake godine radimo, ovo nije težak posao, ovo je malo da se mozak opusti, em je priroda, em je društvo”, kazala nam je Almasa Osmanlić.

Nedim Đonlić govori nam da je došao u ispomoć daidži.

”Uopće nije težak posao, društvo, dan prođe brzo, uopće ne osjetimo umor, da bude teško raditi. Uživaš u prirodi? Opustimo se…”, rekao je on.

Nakon berbe, voće skladište u hladnjači, smještenoj uz porodični dom. Cjelokupan urod jabuke i kruške Hasanbašići plasiraju na domaće tržište, a šljiva ide u inostranstvo.

”Pijace držimo, imamo piljarnice koje kupuju od nas robu, uglavnom nekako kutarišemo”, istakao je Hazim.

Posla imaju, navodi nam Hazim, tokom cijele godine. Nakon berbe i skladištenja, u zimskom periodu slijedi pakovanje i prodaja. Također vrše rezidbu uz agrotehničke mjere, a u čemu im pomaže mehanizacija. U ovu oblast poljoprivrede potrebno je konstantno ulagati finansijska sredstva. Imaju u planu nabaviti zaštitne mreže za voće, a za hektar je potrebno oko 40 hiljada KM, što neće biti lako. No, poručuje Hazim, uvijek se isplati raditi, jer čovjek tako osigurava sebi i porodici egzistenciju, ali ovaj posao pričinjava i zadovoljstvo.

Vezane vijesti

TUZLA