15.5 C
Tuzla
20.05.2024.

BOSS: Čestitamo građanima 17. septembar – Dan kada je Tuzla oslobođena od fašizma

”Predsjednik BOSS-a i vijećnik u Gradskom vijeću Tuzla Mirnes Ajanović uputio je čestitke građanima Tuzle u povodu 17. septembra 1994. godine, kada je Tuzla, tada, konačno oslobođena od fašizma, četnika, ustaša, domobrana i zelenokadrovskih hitlerovih sluga.

Obilježavanje antifašističkih praznika u Tuzli je bitno – s obzirom na povampireni fašizam i okolnost da su nakon agresije na BiH 1992-1995. godine u Tuzli od strane tadašnje vlasti, odnosno sadašnjeg SDP-a, sramno imenovane dvije ulice u čast hitlerovim slugama i zloglasnim ubicama koji su osuđeni na smrt zbog zločina i saradnje sa Hitlerom, a zloglasne ulice je vijećnik BOSS-a Mirnes Ajanović nakon brutalne višemjesečne kampanje i raskrinkavanja (anti)fašizma SDP-a uspio ukinuti.

U čast oslobođenja Tuzle od fašizma u izdavaštvu BOSS – Mirnes Ajanović priređena je fotomonografija koja je nastala povodom 70 godina od prvog oslobođenja Tuzle (2. 10. 1943. – 2. 10. 2013.), s namjerom da u najkraćem memorira antifašističku historiju Tuzle iz Drugog svjetskog rata, a prije svega je namijenjena generacijama koje tek “prispjevaju u historiju”.

U fotomonografiji je, između ostalog navedeno: “U ljeto 1944. godine, prema naređenju Vrhovnog štaba NOV i POJ, jedinice 3. korpusa (27. i 38. divizija) prešle su u ofanzivna dejstva na području istočne Bosne. Nakon oslobođenja nekoliko gradova u bližoj i daljoj okolini Tuzle, uzdrman je položaj fašista u tuzlanskom bazenu. Štab 3. korpusa je organizovao napad na Tuzlu (uz naređenje da Tuzla mora pasti), a nakon kraćeg otpora neprijatelja, partizanske jedinice 17. septembra 1944. godine oslobodile su Tuzlu. Bilo je to drugo i konačno oslobođenje grada.

Krajem 1944. godine, četničke jedinice iz Srbije i BiH izvršile su pregrupisavanje i koncentrisali su se na zauzimanje tuzlanskog bazena, odnosno ustremile su se na Tuzlu s namjerom da je osvoje i tu dočekaju kraj rata i savezničke snage od kojih su očekivali da ih priznaju “kao saveznike u borbi protiv fašista”. Samo zahvaljujući nadljudskim naporima partizanskih jedinica Tuzla nije pala pod nož četnicima potpomognutim Nijemcima. Tuzla je tada postala centar društveno-političkog i ekonomskog života, odnosno kao takva je bila veoma značajan vojno-politički i privredni oslonac antihitlerovskoj koaliciji u završnoj etapi Drugog svjetskog rata.” saopćili su iz BOSS-a.

Vezane vijesti

TUZLA