7 C
Tuzla
02.03.2024.

BOSS: Neophodno spriječiti novi rast cijena goriva

Bosanska stranka oglasila se povodom nekontrolisanog rasta cijena goriva u BiH.

Redovna poskupljenja pogonskih goriva dokazuju da aktuelna vladajuća struktura u potpunosti ignoriše teško stanje u kojem se nalaze građani, jer povećanje cijene goriva rezultira i opštim poskupljenjem svih proizvoda i usluga što je naročito problematično zbog već postojećih poskupljenja koja su rezultat pandemije koronavirusa. Kada se uzme u obzir da su u cijenu goriva uvrštene već dvije akcize za održavanje i izgradnju puteva i autocesta, a koji se očigledno ne grade, apsolutno je bahato što vlast svojom neaktivnošću dozvoljava tržišna divljanja bez pokretanja bilo kakvih mehanizama zaštite interesa građana.

Vlada Federacije BiH je nadležna i dužna donijeti odluku o propisivanju neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne marže kako bi se spriječio rast cijena goriva ali i namirnica.

U situaciji kada se građani zbog nesposobne vlasti svakodnevno bore za egzistenciju svojih porodica i kada masovno odlaze iz BiH, nekontrolisano visoke cijene osnovnih energenata dokazuju spremnost vlasti na sve kako bi obezbijedili dodatno punjenje budžeta za zadovoljenje lično-stranačkih interesa, istakao je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

Vezane vijesti

TUZLA