10.5 C
Tuzla
24.02.2024.

Brkić – Colomina: NATO aktivno podržava BiH u njenom reformskom procesu

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedatelj Povjerenstva za suradnju s NATO-om BiH Josip Brkić sastao se sa zamjenikom pomoćnika generalnog tajnika za politička pitanja i sigurnosnu politiku i specijalnim predstavnikom generalnog tajnika NATO-a za Kavkaz i središnju Aziju Javierom Colominom.

Na sastanku je razgovarano o aktivnostima BiH u EU i NATO integracijskim procesima, suradnji BiH i Sjevernoatlantskog saveza, aktualnoj političkoj situaciji u našoj zemlji nakon održanih Općih izbora, s naglaskom na reformske procese te globalnim sigurnosnim izazovima.

Brkić je izrazio zahvalnost NATO-u za njihovu posvećenost Bosni i Hercegovini i euroatlantskoj perspektivi, kao i za značajnu potporu koju Savez pruža našoj zemlji, saopćeno je iz MVP-a BiH.

Kao potvrdu da BiH ostaje opredijeljena za svoj euroatlantski put, zamjenik Brkić je izvijestio sugovornika da je Vijeće ministara BiH usvojilo Program reformi 2021., Program reformi 2022., kao i Izvješće o radu Povjerenstva za suradnju s NATO-om BiH. Izražavajući zadovoljstvo odlukama o usvojenim dokumentima, zamjenik ministrice je istaknuo da će se Program reformi 2022. što prije uputiti u sjedište NATO-a u Briselu.

Dodao je da se na ovaj način potvrdila sposobnost institucija Bosne i Hercegovine da ispunjavaju svoje obveze na putu prema NATO-u, jer je riječ o dokumentu koji predstavlja politički i pravni okvir suradnje naše zemlje i Sjevernoatlantskog saveza.

Naglasio je izuzetno uspješan i rad Povjerenstva za suradnju s NATO-om BiH, te informirao sugovornika o aktivnostima tog tijela. Istaknuo je da se koordinacija nadležnih ministarstava i agencija na državnoj razini ostvaruje kroz Povjerenstvo, kako bi se osigurao kontinuitet i koordinacija aktera čiji rad ima vitalnu ulogu u tekućim reformama navedenim u Programu reformi BiH.

Ocijenio je važnost daljnje suradnje BiH sa NATO-om te istaknuo značaj održanog Madridskog samita u lipnju ove godine, na kojem je naša zemlja sudjelovala kao zemlja partner.

Zamjenik pomoćnika generalnog tajnika NATO-a Colomina je pozdravio usvajanje Programa reformi 2021. i 2022. na posljednjoj sjednici Vijeća ministara BiH u cilju nastavka i jačanja suradnje NATO-a s Bosnom i Hercegovinom.

Posebice je istaknuo rad i doprinos članova Povjerenstva za suradnju s NATO-om BiH na čelu s predsjedateljom Josipom Brkićem.

Tijekom sastanka istaknuo je da zbog strateškog značaja NATO nastavlja svoju predanost, pomoć i posvećenost BiH i regiji zapadnog Balkana, o čemu će se više govoriti na sastanku Sjevernoatlantskog vijeća (NAC) na razini ministara vanjskih poslova u Bukureštu krajem ovog mjeseca, a na koji je BiH pozvana kao zemlja partner.

Naglasio je da NATO aktivno podržava BiH u njenom reformskom procesu, te pozdravio odluku Europske komisije, kojom se našoj zemlji preporučuje status kandidata za punopravno članstvo u Europskoj uniji, istaknuvši da pred našom zemljom stoje obveze pružanja punog doprinosa u procesu provedbe potrebnih reformi, kako bi u prosincu ove godine BiH dobila kandidatski status. Izrazio je nadu da će nakon formiranja vlasti BiH nastaviti putem progresa na putu u EU i NATO.

Tijekom susreta sugovornici su razmijenili mišljenja i o spremnosti Bosne i Hercegovine da bude zemlja domaćin Partnerskog simpozija 2024., koji ima globalni karakter i na kojem će saveznici, zemlje partneri i međunarodne organizacije raspravljati o zajedničkim sigurnosnim i drugim izazovima s kojima se svijet suočava.

Pozdravili su i odluku Vijeća sigurnosti UN-a od 3. studenog 2022. godine o produljenju misije EUFOR Althea u BiH. Na sastanku je bilo riječi i o sigurnosnim izazovima u svijetu, refleksiji rata u Ukrajini te regionalnoj suradnji, navodi se u saopćenju MVP-a BiH.

RTV Slon/Fena

Vezane vijesti

TUZLA