30.5 C
Tuzla
22.07.2024.

Zvizdić sa parlamentarcima Njemačke i Francuske, puna podrška euroatlantskim integracijama BiH

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić sastao se sa članom Bundestaga SR Njemačke Güntherom Krichbaumom, članovima francuskog Parlamenta Lilianom Tanguy, Fredericom Petitom i Arthurom Kenigsbergom i sa direktorom Konrad Adenauer Stiftunga Jakovom Devčićem, saopćio je Sektor Parlamentarne skupštine BiH pozivajući se na Zvizdićev kabinet.

Razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i regionu. Zvizdić je rekao da je otvaranje pregovora Evropske unije sa Bosnom i Hercegovino od velikog značaja i naglasio da će glavni cilj u narednom periodu biti rad na usvajanju evropskih zakona, intenziviranje integracija u Evropsku uniju i stvaranje kvalitetnijeg okruženja za buduće generacije.

Zvizdić je posebno zahvalio za sve što Njemačka i Francuska godinama rade za Bosnu i Hercegovinu, a naročito sada, s obzirom na to da je Njemačka jedan od predlagača Rezolucije o Srebrenici a Francuska jedan od sponzora rezolucije koja treba da bude izglasana u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Govoreći o bilateralnoj saradnji, Zvizdić je rekao da su ove prijateljske zemlje značajni ekonomski i vanjsko-politički partneri BiH. Razvoju dobrih bilateralnih odnosa u velikoj mjeri doprinose razvijena parlamentarna saradnja, uspješna saradnja u oblasti odbrane, sigurnosti te kulturna i obrazovna saradnja, rečeno je na sastanku.

Predstavnici parlamenata Njemačke i Francuske su rekli da daju punu podršku euroatlantskim integracijame BiH.

Sagovornici su se saglasili da postoji značajan prostor za unapređenje ukupnih političkih i ekonomskih odnosa između BiH, Njemačke i Francuske i da u narednom periodu treba raditi na razvijanju saradnje u mnogim oblastima.

Vezane vijesti

TUZLA