15 C
Tuzla
02.06.2023.

Brkić: Za BiH ne postoji alternativa punopravnom članstvu u EU i NATO-u

Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman kazao je u Mostaru kako Evropska unija nema alternativu ali da je bitno vidjeti što građani zemalja Unije žele od Evrope i kako je oni vide.

– EU nema alternativu s obzirom na evropske vrijednosti, ljudska prava, vladavinu prava temeljne slobode i drugo ali bitno je uključiti mlade ljude, nevladine organizacije promišljeno, kritički kako bismo pridonijeli svi mi danas u politikama naših zemalja još jednoj boljoj snažnijoj, sigurnoj i prosperitetnoj Evropskoj uniji – izjavio je hrvatski ministar uoči panel rasprave u sklopu konferencije o budućnosti Evrope pod nazivom “Pripremajući se za sutrašnjicu: Globalna i regionalna uloga Evrope u odgovoru na transnacionalne izazove”.

Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH Josip Brkić naglasio je kako je ovo opipljiv primjer kako i Ministarstvo vanjskih poslova RH i Sveučilište u Mostaru strateški promišljaju o tome da je i budućnost Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji.

– Govorimo o budućnosti Evrope i ovo je jedan vrlo konkretan primjer brige Republike Hrvatske o cjelokupnoj BiH i njenom mjestu jednom kada se ispune uslovi za punopravno članstvo u EU – naglasio je Brkić.

Dodao je kako nijedan integracijski proces ne nudi ono što nudi EU i NATO.

– Izazovi su i sa strane EU i sa strane nas koji kucamo na vrata članstva, ali za BiH ne postoji alternativa punopravnom članstvu u EU i punopravnom članstvu u NATO-u jer nijedan drugi integracijski proces ne nudi ono što nudi Evropska unija i Sjevernoatlantski savez – ocijenio je Brkić.

Inače, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Sveučilište u Mostaru organizirali su u srijedu panel raspravu u sklopu Konferencije o budućnosti Evrope pod nazivom “Pripremajući se za sutrašnjicu: Globalna i regionalna uloga Evrope u odgovoru na transnacionalne izazove”.

Sudionike konferencije pozdravili su, uz ostale, gradonačelnik Mostara Mario Kordić, premijer HNŽ-a Nevenko Herceg te rektor mostarskog sveučilišta Zoran Tomić.

Učesnici su razmijenili ideje o politikama i aktivnostima EU, kako u susjedstvu, tako i na globalnoj razini, a domaćin događaja bio je ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

Konferencija o budućnosti Europe je demokratski poduhvat koji obuhvaća čitavu Evropu, stavljajući građane u srce rasprave o pitanjima koja su bitna za njih, s ciljem da Evropska unija što bolje odgovori na njihove potrebe i interese u nadolazećim godinama.

“EU u svijetu” je jedna od devet širokih tema koje će biti oslovljene u sklopu Konferencije, s ciljem promišljanja i jačanja uloge Europske unije kao odgovornog globalnog predvodnika.

RTV Slon/FENA

POSLJEDNJE DODANO

error: Upozorenje: Zaštićen sadržaj!!