18 C
Tuzla
16.04.2024.

Bruto dodata vrijednost u poljoprivredi porasla za oko 12 odsto

Vijeće ministara usvojio je Izvještaj o realizaciji Strateškog plana ruralnog razvoja BiH /2018-2021/ – Okvirni dokument u 2018. godini, sa odgovarajućim zaključcima, u kojem je navedeno da je bruto dodata vrijednost u sektoru poljoprivrede porasla za oko 12 odsto u odnosu na 2017. godinu.

U istom izvještaju ukazano je da je broj zaposlenih u sektoru poljoprivrede u 2018. godini smanjen za 12.000 u odnosu na prethodnu godinu, a istovremeno je povećana površina poljoprivrednog zemljišta u upotrebi, i to u Republici Srpskoj za 6,2, u Federaciji BiH /FBiH/ za 1,9 odsto i u Brčko distriktu za 1,6 odsto.

Finansijska sredstva planirana Strateškim planom za 2018. godinu realizovana su u iznosu od 73 odsto od planiranog, a od ukupno planiranih 66 podmjera, aktivnosti su vođene na implementaciji njih 40, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa dostaviće ovaj izvještaj Parlamentarnoj skupštini BiH.

Vijeće ministara, na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, usvojio je Izvještaj o sprovođenju Okvirne energetske strategije BiH do 2035. godine, koji sadrži informacije o sprovedenim aktivnostima u prošloj i onim planiranim za ovu godinu.

Strategijom je definisano pet ključnih strateških ciljeva do 2035. godine – efikasno korištenje resursa, bezbjedna i pristupačna energija, efikasno korištenje energije, energetska tranzicija i odgovornost prema životnoj sredini, te razvoj i usklađivanje regulatorno-institucionalnog okvira.

Vezane vijesti

TUZLA