15 C
Tuzla
22.05.2024.

Brzo testiranje na korona virus na Aerodromu Tuzla

Međunarodni aerodrom Tuzla, s ciljem olakšanja putovanja, omogućio je putnicima testiranje na Covid 19 na aerodromu. Za samo 20-ak minuta, rezultati antigen testa mogu biti gotovi, a putnici spremni za polazak. Ovu olakšicu iskoristila je Enisa Salihbegović, Tuzlanka koja živi u Njemačkoj. Budući da često putuje, prilika da u samo pola sata uradi test i dobije rezultat, za nju je velika ušteda vremena.

Stvarno je bilo olakšanje što je to moguće ovdje na aerodromu, kad sam radila u Njemačkoj morala sam otići baš u centar, nisam mogla na aerodromu i puno je ovako laške jer se moram više puta testirati kad ovamo dolazim i kada se vraćam, kaže Enisa.

Antigenski test je prvo bio potreban za ulazak u Holandiju, poslije je odobren i u drugim državama gdje se leti s tuzlanskog aerodroma. Iz laboratorije ističu da su samo u aprilu izvršili oko 2000 testiranja. Nedavno su na aerodromu su organizovali i punktove za PCR test uključujući i Drive-thru testiranje, odnosno uzimanje uzoraka kod putnika iz automobila na samom parkingu aerodroma, a rezultate mogu dobiti za 2-3 sata.

Postoji određeni broj država koje zahtijevaju PCR test. A onda smo, da bi i s te strane pomogli, putnicima omogućili da na našem aerodromu izvrše sve što im je potrebno, oganizovali smo laboratoriju odnosno punkt za rađenje PCR testova tako da sad putnici mogu raditi i antigen i PCR testove, navodi Esed Mujačić, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Ova ponuda ne važi samo za putnike. I građani koji ne planiraju putovanje, testiranje mogu izvršiti na aerodromu. No korisno za sve građane, putnike ali i osoblje aerodroma je da se najavi dolazak u svrhu testiranja, budući da laboratorije rade u skladu sa otvorenošću aerodroma.

Imamo dosta pozitivnih reakcija i dosta putnika je zahvalno što smo im omogućili tu vrstu testova, posebno kad se radi o antigenskim testovima, potrebno je samo doći pola sata ili sat ranije nego što je uobičajeno da se dolazi na aerodrom i rezultat bude gotov za pola sata, a na kraju krajeva ti testovi nisu ni skupi, oni su čak i jeftiniji nego na nekim drugim mjestima, dodaje Mujačić.

Trenutno se s tuzlanskog aerodroma leti na 10 destinacija, dok na ljeto očekuju povećan broj linija i letova. Aerodrom novim projektima nastoji vratiti promet koji je imao prije pandemije, no direktor ističe da epidemiološka situacija još uvijek diktira način poslovanja.

Vezane vijesti

TUZLA