15.5 C
Tuzla
06.07.2022.

CCI – Brojne manjkavosti pri dodjeli državne pomoći javnim preduzećima u BiH

Centri civilnih inicijativa (CCI) danas su ukazali na brojne manjkavosti pri dodjeli državne pomoći javnim preduzećima u Bosni i Hercegovini, upitnu svrsishodnost te pomoći i neuređen sistem njene dodjele.

Koordinator za odnose za javnostima i medijima CCI-ja Hasan Kamenjaković precizirao je na pres-konferenciji da državna pomoć u BiH prema posljednjem dostupnom izvještaju Vijeća za državnu pomoć BiH koji je pripreman u 2020. za 2019. iznosi više od 432 miliona KM.

Dodao je da taj iznos uključuje i izdvajanje za poljoprivredu što eksplicitno i ne predstavlja državnu pomoć koja se kontroliše. Državna pomoć bez pomoći za poljoprivredu i ribarstvo u 2019. je iznosila više od 264 miliona KM, tako je udio državne pomoći u BDP-u u 2019. iznosio 0,80 posto.

– Međutim, prema raspoloživim podacima iz državnog, entitetskih, kantonalnih i lokalnih budžeta, ova pomoć je značajno viša od državne pomoći koja je predstavljena zvaničnim podacima – naveo je Kamenjaković.

Saradnik na projektu CCI-ja Aleksandar Draganić pojasnio je da se najveći iznosi izdvajaju za preduzeća koja već godinama imaju velike poteškoće u poslovanju kao što su Željeznice FBiH i Željeznice RS, te da se radi o desetinama miliona KM čija je ekonomska opravdanost upitna.

– Interesantno je da se državna pomoć odobrava i javnim preduzećima koja neodgovorno stalno povećavaju broj zaposlenih bez obzira na činjenicu da posluju u gubitku. Međutim, državnu pomoć dobijaju i državna preduzeća koja su profitabilna, što predstavlja nelogičnost koju niko još ne preispituje – istakao je Draganić.

Projekt koordonatorica CCI-ja Emina Ćatić naglasila je da je neophodno ojačati institucionalni okvir za kontrolu državne pomoći – od funkcionisanja samog Vijeća za državnu pomoć BiH i postojećeg načina rada i donošenja odluka u okviru postojećih institucionalnih rješenja do bolje i efikasnije koordinacije svih drugih institucija i aktera na svim nivoima.

Također, smatra da treba uložiti više napora za identifikaciju svih odobrenih i dodijeljenih iznosa, naročito onih iz budžeta, uz informacije o njihovoj svrsishodnisti, kao i nedozvoljenih državnih pomoći jer postojeće stanje u toj oblasti nije održivo.

 

POSLJEDNJE DODANO