14 C
Tuzla
19.04.2024.

Čelnici EU dogovorili 750 milijardi eura poticaja i 1.074 milijarde za budžet

Dvadeset sedam čelnika Evropske unije postiglo je dogovor o povijesnom paketu ekonomskog oporavka koji je vrijedan više milijardi eura kako bi se umanjila šteta koju je prouzročila pandemija koronavirusa, nakon četiri iscrpljujuća dana pregovora na samitu u Bruxellesu.

Sastoji se od poticajne potpore od 750 milijardi eura i redovnog sedmogodišnjeg budžeta EU u vrijednosti od 1.074 milijarde eura, počevši od 2021. To je najveći takav kombinirani paket ikad dogovoren u EU, prenosi dpa.

“Uspjeli smo”, rekao je predsjedavajući Vijeća Evrope Charles Michel rano jutros, smatrajući sporazum povijesnim trenutkom. “Sporazum je konkretan signal da je Evropa snaga za djelovanje.”

„Iako smo svi iscrpljeni ovdje, znamo da je ovo povijesni trenutak za Evropu”, rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Nakon višednevnih naizgled besplodnih razgovora, premijeri su u zadnjim satima postigli dva ključna kompromisa: jedan o sastavu plana oporavka od 390 milijardi eura bespovratnih sredstava i 360 milijardi eura , i drugi o uključivanju mehanizam koji povezuje pristup fondovima i poštivanje vladavine zakona.

Maratonski samit EU, koji je usko propustio oboriti rekord za najduže održani ikad, definiran je uglavnom neslaganjima između poznatih kao štedljiva četvorka – Austrije, Nizozemske, Švedske i Danske – i država koje se zalažu za veći udio potpora.

Zbog razarajuće pandemije koronavirusa Italiji, Španjolskoj i Francuskoj novac je potreban brzo, ali “poklonici” su se usprotivili većoj isplati bespovratnih sredstava, i ustrajali na tome da potrošnja pokrene makroekonomske reforme i da se stavi pod strogi nadzor.

Njemačka kancelarka Angela Merkel radila je u tandemu s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Rekla je da je “vrlo oslobođena” nakon obavljneog posla i opisala to kao “dobar signal”.

Stojeći pored nje na zajedničkoj konferenciji za novinare, Macron je zaključke opisao kao “istinski povijesne”.

Predviđenih 390 milijardi eura bespovratnih sredstava je revizija od prvotno predloženih 500 milijardi eura.

Čini se da je novi prijedlog o iznosu bespovratnih zajmova koji je podnio predsjedavajući Vijeća Evrope Charles Michel razbio zastoj.

Otklonjena je još jedna velika prepreka kojoj su se snažno protivile Poljska i Mađarska o uključivanju mehanizma koji povezuje EU fondove s vladavinom zakona.

Prema planu, Evropska komisija predložit će mjere koje treba poduzeti kada se utvrdi demokratsko zaostajanje, a koje će države EU usvojiti kvalificiranom većinom.

I Budimpešta i Varšava suočavaju se s takozvanim postupkom prema članku 7 zbog vladavine zakona poput slobode medija ili ograničavanja neovisnosti pravosuđa.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA