-2 C
Tuzla
08.02.2023.

CIK BiH donio odluku o utvrđivanju rezultata posrednih izbora u Domu naroda PSBiH iz RS

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je, u ponovljenom postupku, donijela Odluku o utvrđivanju rezultata posrednih izbora u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske.

CIK BiH je, razmatrajući je na danas održanoj drugoj sjednici, sa četiri glasa “za” i tri protiv, donio odluku kakva je bila i odluka CIK-a BiH donesena početkom mjeseca.

Podsjećanja radi, CIK BiH je tada donio odluku prema kojoj je sporni listić koji je odlučio ishod glasanja u Narodnoj skupštini RS, ipak važeći.

Na ovu odluku je bilo moguće uložiti žalbu.

Kako je rečeno prilikom razmatranja ove tačke na danas održanoj prvoj sjednici CIK-a BiH, rješenjima Suda BiH od 13. decembra 2022. godine uvažene su žalbe Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Ranke Perić Romić na odluku CIK-a BiH od 5. decembra o utvrđivanju rezultata posrednih izbora u Domu naroda PSBiH iz RS.

Postupajući u ponovnom postupku, cijeneći stavove i navode Suda BiH, a u skladu s načelom materijalne istine, primjenom relevantnih odredbi i propisa, CIK BiH je danas utvrdio rezultate posrednih izbora za Dom naroda PSBiH iz RS, na način da ostaje ista odluka u istom obliku kao i prvobitno donesena.

Prema usvojenoj odluci: Kandidatska lista predlagača Denisa Šulića nije osvojila nijedan glas; Kandidatska lista predlagača Ranke Perić Romić osvojila je 12 glasova; Kandidatska lista PDP- Partija demokratskog progresa osvojila je 12 glasova; Kandidatska lista predlagača Milana Radovića osvojila je 16 glasova; Kandidatska lista predlagača Anje Ljubojević 13 glasova; Kandidatska listapredlagača Igora Žunića 14 glasova; Kandidatska lista predlagača Saše Grbića osvojila je dva glasa i Kandidatska lista predlagača Mladena Ilića osvojila je 14 glasova.

Dodjelu mandata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske CIK BiH izvršit će nakon pravosnažnosti navedene odluke na koju se može izjaviti žalba Apelacionom odjelu Suda BiH putem Centralne izborne komisije BiH u roku od dva dana od dana prijema odluke.

Članovi CIK-a BiH su na danas održanoj prvoj sjednici glasali tako da su četiri člana bila “za” donošenje ove odluke, a tri protiv, što po Poslovniku CIK-a BiH, znači održavanje nove sjednice i ponovno glasanje o toj tački.

Predsjednik CIK-a BiH Suad Arnautović je na početku druge sjednice pojasnio da, prema odredbama Poslovnika CIK-a BiH, CIK donosi odluke dvotrećinskom većinom od ukupnog broja članova.

– Ako se odluka ne može donijeti dovotrećinskom većinom od ukupnog broja članova na prvoj sjednici, na drugoj sjednici odluka se donosi većinom glasova – naveo je Arnautović.

POSLJEDNJE DODANO