20.5 C
Tuzla
15.07.2024.

Misija OSCE-a u BiH podržava CIK, upozorava na kršenje Daytonskog sporazuma

Izborni zakon BiH, potkrijepljen odlukama Ustavnog suda BiH, jasno i taksativno navodi nadležnosti i odgovornosti u provedbi izbora. Stoga uspostavljanje ili zaduživanje bilo kojeg drugog tijela pored CIK-a za organiziranje i vođenje izbora predstavlja kršenje ustavnog poretka BiH te, time, Daytonskog mirovnog sporazuma.

Ovo je odgovoreno iz Misije OSCE-a u BiH, u odgovoru na pitanje kako Misija gleda na najavu rukovodstva Republike Srpske da će samo organizirati ovogodišnje lokalne izbore, ignorirajući Centralnu izbornu komisiju BiH.

– Jednostrani prenosi nadležnosti smanjuju stepen pravne sigurnosti i jednakosti pred zakonom. U kontekstu regulisanja izbora, ovo može naškoditi integritetu izbornog procesa i njegovih rezultata – smatraju u Misiji OSCE-a.

Misija OSCE-a u BiH podržava CIK u naporima na jačanju integriteta izbora i tehničkih kapaciteta potrebnih za provedbu izbora na transparetan i djelotvoran način.

– Naša Misija će i dalje pružati podršku CIK-u, relevantnim institucijama i civilnom društvu u oblasti ujednačavanja zakona i prakse s obavezama prema OSCE-u i ključnim međunarodnim standardima, te podržava potpunu provedbu relevantnih zakona i preporuka ODIHR-a – navodi se u odgovoru Misije OSCE-a.

RTV Slon/FENA

Vezane vijesti

TUZLA