13 C
Tuzla
23.02.2024.

CiK BiH: Izvod iz Privremenog biračkog spiska izložen do 4. jula 2022.

Izvod iz Privremenog biračkog spiska izlaže se na uvid javnosti u periodu od 120. do 90. dana prije dana održavanja izbora. Za Opće izbore 2022. godine koji će se održati 02.10.2022. godine, period izlaganja je od 04.06. do 04.07.2022. godine.

Izvod iz Privremenog biračkog spiska izrađen je sa stanjem na dan raspisivanja izbora, tj. 04.05.2022. godine u elektronskoj verziji, po osnovnim izbornim jedinicama i biračkim mjestima sa prethodnih izbora. Izvod ne sadrži podatke o jedinstvenom matičnom broju i adresi birača. S tim u vezi, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je izvod iz Privremenog biračkog spiska dostavila općinskim/gradskim izbornim komisijama.

Izborne komisije dužne su izložiti izvode iz Privremenog biračkog spiska u elektronskoj ili u štampanoj formi u propisanom roku u centru za birački spisak, mjesnim zajednicama, na internet-stranici općine/grada ili izborne komisije i drugim pogodnim mjestima utvrđenim planom izlaganja Privremenog biračkog spiska, kako bi birači mogli imati pristup istim i mogli provjeriti i izvršiti ispravku ili dopunu svojih podataka kod nadležnog organa te se opredijeliti za biračku opciju (općina, odnosno mjesto glasanja i način glasanja – lično ili u odsustvu). Ukoliko izborna komisija ocijeni da u određenom naseljenom mjestu, zbog nemogućnosti elektronske provjere birači neće biti u mogućnosti provjeriti svoje podatke, izvod iz Privremenog biračkog spiska za biračko mjesto koje se nalazi u tom naseljenom mjestu će se odštampati i izložiti na pogodno mjesto za izlaganje s ciljem dostupnosti navedenim biračima.

Centralna izborna komisija BiH poziva sve državljane BiH s biračkim pravom da izvrše uvid u izvode iz Privremenog biračkog spiska, te da ukoliko utvrde potrebu za ispravkom i dopunom svojih podataka odmah kontaktiraju nadležni matični ured i centar za birački spisak kako bi se izvršile potrebne ispravke ili dopune.

Također, pozivamo sve one koji imaju informaciju da se na izvodima nalaze imena osoba koja su umrla da o tome odmah obavijeste nadležni matični ured i centar za birački spisak kako bi se pokrenule procedure upisa tih osoba u matičnu knjigu umrlih i kako bi se izvršilo brisanje podataka tih osoba sa biračkih spiskova koji će se koristiti za potrebe provedbe Općih izbora 2022. godine.

Izlaganje izvoda iz Privremenog biračkog spiska na uvid javnosti izuzetno je značajno u segmentu tačnosti, ažurnosti i ukupnog integriteta Centralnog biračkog spiska.

Vezane vijesti

TUZLA