4 C
Tuzla
25.02.2024.

Cikotić podržao zahtjeve za poboljšanje statusa policijskih službenika

Na sastanku koji je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić održao s delegacijom Saveza sindikata policijskih organa u BiH zaključeno je da se za rješavanje njihovih poroblema, uz neupitnu podršku Ministarstva sigurnosti BiH, očekuje podrška i svih drugih nadležnih institucija.

Sastanak je održan nakon mirnih protesta policijskih službenika sa nivou BiH koji su ukazali na loš materijalno-finansijski status. Tokom sastanka razgovarano je i o drugim problemima sa kojima se suočavaju policijski službenici, te mogućnostima poboljšanja uslova rada.

Cikotić je naglasio da je Ministarstvo sigurnosti, uvažavajući potrebu da se unaprijedi status policijskih službenika, još krajem prošle godine dostavilo Vijeću ministara BiH na usvajanje prijedlog Odluke o utvrđivanju visine posebnog dodatka na platu policijskim službenicima u policijskim organima BiH i državnim službenicima u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu koji obavljaju poslove koji su u neposrednoj vezi sa operativno-istražnim poslovima.

Međutim, ta odluka još nije usvojena od strane Vijeća ministra BiH.

Cikotić dijeli mišljenje da su policijski službenici s državnog nivoa u neravnopravnom položaju jer imaju niža primanja u odnosu na policijske službenike sa nekih nižih nivoa vlasti. Taj status je dodatno pogoršan zbog poskupljenja goriva, imajući u vidu da većina policijskih službenika sa državnog nivoa zbog prirode posla putuje iz drugih gradova ili na najudaljenije granične prijelaze.

Delegacija je bila predvođena predsjednikom Saveza Sindikata Draganom Krvavcem i predstavnicima sindikata tri policijske agencije Emirom Tanovićem iz Granične policije BiH, Edinom Kahrimanović iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Harisom Salanom iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH (DKPT), saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Vezane vijesti

TUZLA