18 C
Tuzla
13.06.2024.

Cikotić – Varhelyi: Migrantska kriza kao sigurnosni izazov

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić razgovarao je telefonskim putem s komesarom za proširenje Oliverom Varhelyijom.

Cikotić je informirao Varhelyija o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, migrantskoj krizi kao sigurnosnom izazovu s kojim se suočava, te mjerama koje naša zemlja poduzima u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Ministar Cikotić izrazio je zahvalnost za podršku koju je Evropska unija pružila BiH u borbi protiv pandemije Covid-19, te naznačio važnost kontinuiranog angažmana EU u napredovanju političkih, ekonomskih i sigurnosnih veza između EU i BiH.

Tokom razgovora komesar Varhelyi je izrazio spremnost da Bosnu i Hercegovinu aktivnije uključi u širu Migranstku politiku EU, u smislu kvalitetnijih graničnih procedura, politike azila i postupka readmisije – odnosno vraćanja migranata u države njihovog porijekla.

Komesar Varhelyi je obećao dodatnu financijsku i tehničku pomoć EU kako bi se pojačao kvalitet kontrole državne granice BiH, kontrola kretanja migranata po čitavom prostoru države a u cilju podizanja sigurnosti građana BiH.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA