5 C
Tuzla
27.02.2024.

Članice G7 doniraju milijardu vakcina širom svijeta

Svjetski čelnici iz Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta dodijelit će najmanje milijardu vakcina protiv koronavirusa zemljama u problemima širom svijeta – od kojih polovina doza dolazi iz Sjedinjenih Država, a 100 miliona iz Velike Britanije.

Obavezivanja na donacije vakcina američkog predsjednika Joa Bidena i britanskog premijera Borisa Johnsona pripremila su teren za sastanak čelnika G7 u jugozapadnoj Engleskoj, gdje će se čelnici okupiti u petak radi uvodnih pozdrava i “porodične fotografije” nakon čega će održati sjednicu pod nazivom “Izgradimo bolji svijet nakon COVID-19”.

– Pomoći ćemo u predvođenju izlaska svijeta iz pandemije, radeći skupa s našim globalnim partnerima – izjavio je Biden, dodajući da će se članice G7 pridružiti SAD-u u skiciranju obaveza na doniranju vakcina na trodnevnom samitu. G-7 uključuje SAD, Veliku Britaniju, Kanadu, Franusku, Njemačku, Italiju i Japan.

Čelnici koji se sastaju u turističkom mjestu Carbis Bay također se nadaju da će dati novu energiju svjetskoj ekomomiji. Oni bi na današnjem sastanku također trebali raspravljati o minimalnom porezu za korporacije od 15 posto, slijedeći primjer svojih ministara finansija koji su postigli takav sporazum na sastanku održanom prošle sedmice. Minimalni porez ima za cilj spriječiti kompanije da koriste poreske rajeve i ostale načine izbjegavanja poreza, prenosi Associated Press.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA