15.5 C
Tuzla
19.05.2024.

Čović: Aktivnosti iz prioriteta za EU moramo završiti u ovoj godini

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je u subotu mogućnost svoga uključivanja u formiranje Vlade u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

”Iako do sada nisam, sve su prilike da ću se iduće sedmice uključiti u priču oko formiranja Vlade u HNK. Teško je kada imate dva partnera koja se počinju sada, ja bih rekao, ‘nadmudrivati’. Trebali smo to prvih dana završiti brzim dogovorom, a ovako se događa nešto slično kao na nivou Federacije BiH. To ‘političko nadmudrivanje’ između dva bloka, SDP-a s jedne strane i SDA s druge, nikome ne donosi dobro i mislim da ćemo to morati okončati”, istakao je u subotu novinarima predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Osvrćući se na to da je u četiri mjeseca odblokirano pet prioriteta Evropske unije, Čović je podvukao kako sve prioritete moraju završiti u ovoj godini, bez izuzetaka.

”To smo definirali kada je ovdje bio povjerenik Evropske komisije za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi kroz neku 31 aktivnost po mjesecima. Uvjeren sam da će naše Vijeće ministara, a potom i Parlament BiH, završiti sve ono sto su preuzeli bez bilo kakvog prolongiranja, od najsloženijih do najjednostavnijih zahvata koje imamo, gdje je naravno i izborno zakonodavstvo i sve što treba napraviti da u izbornoj godini konačno završimo taj proces”, rekao je Čović.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA