11.7 C
Tuzla
23.04.2024.

Crna Gora odgodila početak školske godine za 1. oktobar

Crnogorsko ministarstvo prosvjete je u utorak odgodilo početak školske godine i otvaranja predškolskih ustanova za 1. oktobar, a do tada će jedan od roditelja djece mlađe od 11 godina imati pravo na plaćeni dopust kako bi brinuo o djeci.

Zdravstvene vlasti procijenile su da regularan početak školske godine 1. septembra “nosi rizik po zdravlje djece zbog neizvjesnog razvoja epidemiološke situacije koja je, iako pod kontrolom, još uvijek složena”, saopćila je vlada.

Ta je odluka iznenađenje nakon što je u ponedjeljak Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti, na sjednici kojoj je prisustvovao i premijer te zemlje Duško Marković, konstatiralo da se epidemiološka situacija u Crnoj Gori konsolidirala, navode crnogorski mediji.

Zdravstvenim i obrazovnim ustanovama vlast je dala upute da intenziviraju pripreme za početak školske godine jer “učenicima treba omogućiti redovno pohađanje nastave, a djeci predškolskog uzrasta boravak u vrtićima uz najviše moguće jamstvo za njihovu sigurnost i zaštitu njihova zdravlja”.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA