2.8 C
Tuzla
18.04.2024.

Da li će doći do otpuštanja rudara?

”Nije da sam u strahu nego ne mogu spavati od tog straha. Svaku noć razmišljam hoće li rudnika biti ili ne. Imam 20 godina staža i ne bih znao ni gdje ću ni šta ću,’‘ kaže Emir Posavljak, dugogodišnji rudar.

U ovakvoj situaciji je oko dvije hiljade rudara širom Federacije. Neizvjesna sadašnjost, još neizvjesnija budućnost je pred rudnicima. Predstavnici rudara objašnjavaju da su im nadležni poručili da će u narednom periodu brojni rudari ostati bez posla.

”Najavljeno je tada da će nas napasti gdje smo najtanji i aludiralo se na rudnik Abid Lolić da će se krenuti putem stečaja i zatvaranja. Ovaj rudnik je postigao fenomenalnu proizvodnju i rekordnu proizvodnju,” rekao je Bahrudin Bišić, predsjednik ZD RMU „Abid Lolić“ Bila.

Sa druge strane iz federalne Vlade objašnjavaju da nije planirano otpuštanje rudara i da se radi o manipulaciji.

”Plan reorganizacije se odnosi na plan smanjenja broja radnika u režiji, a ne rudara. I to mora biti svima jasno! Pogotovo rudarima koji se iskorištavaju i govori im se da će biti otpuštanja rudara, pa hajmo ih sada iskoristi i organizovati štrajk i pokazati kako nećemo dozvoliti proces promjene,” izjavio je Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije.

Da je strah kod predstavnika rudara i samih rudara opravdan ne pokazuje ova izjava, ali jedna od njih potvrđuje opravdanost rudarske reakcije:

”Zašto stalno imamo štrajk? Pa zato što određeni rudnici tipa Zenice mogu zaraditi samo na nivou mjeseca da plate samo neto plate. Ko će platiti obaveze prema državi?! I ko smije više zažmiriti i reći nemojte plaćati. To neće jni Porezna uprava, ni EP, ni Vlada,” dodaje ministar.

Tako se ponovo očekuju blokade računa rudnika, a samim tim su upitne i plate rudarima. Iz Sindikata rudara FBiH nedvosmisleno poručuju: hiljade rudara doći će pred Vladu u slučaju takvog epiloga i eventualnog otpuštanja rudara.

”Nećemo prihvatiti da se donose odluke i rješenja da se preko noći preko hiljadu radnika iz sastava koncerna proslijedi na biroe za zapošljavanje. Nećemo prihvatiti rješenja koja će narušiti dostignuti nivoa prava zaposlenih u sastavu koncerna,” poručio je Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudara FBiH.

Rudnici su u trenutnoj situaciji i zbog izuzetno niske cijene uglja. Posebno je problematično, kažu iz Sindikata, mjerenje kalorične vrijednosti uglja. Rudnicima se tako ne plaća za ugalj koji ima manju kaloričnost od predviđene, ali se ugalj iskorištava kao i onaj koji zadovoljava zadatu vrijednost.

”Ovih dana tražit ćemo od menadžmenta rudnika, ako nema hrabrosti za to moraće otići… da se ispitaju metode na osnovu kojih se utvrđuje kalorična vrijednost uglja koji se isporučuje EP. Mnogi odgovorni ljudi govore da su pokazatelji katastrofalni štetni po rudnike” – zaključio je Husić.

Zbog toga, između ostalog, dugovi rudnika dosežu i nekoliko stotina miliona maraka. Naredne sedmice zasigurno će odrediti dalji tok samog procesa restrukturiranja rudnika. Slijedi faza smanjenja broja zaposlenih. Iako iz ministarstva poručuju da neće biti otpušteni, rudari ustaju i idu na spavanje preplašeni da li će moći obezbijediti egzistenciju svojoj porodici. I to ne zbog prirode samog posla, nego zbog nepredvidivih poteza vlasti.

 

Vezane vijesti

TUZLA